— Dagen etter ulykken var jeg på området. Da brukte jeg på eget initiativ gassmaske for det svei, både i øyner, nese, munn og lunger, forteller mannen som ikke ønsker navnet sitt i avisen.

Uten gassmaske

I fjor jobbet han i flere måneder i umiddelbar nærhet av eksplosjonsstedet.

— Stort sett uten gassmaske. Jeg fikk jo vite at det var ufarlig.

Han beskriver seg som person som stort sett aldri er syk. Det har endret seg.

— Jeg er plaget med pustebesvær, i perioder kjenner jeg meg kraftløs, orker bare ikke å gjøre noe. På jobben må jeg ta meg lange pauser.

Til å begynne med koblet han ikke problemene til eksplosjonen, men etter å ha vært hos legen, er han blitt oppmerksom på sammenhengen. Han tror han er løsemiddelskadet og er henvist til lungespesialist for pusteproblemene.

— Jeg kjenner meg ikke trygg for noe lenger og frykter for at jeg har fått i meg noe som ikke forsvinner. Jeg er ganske nervøs for hva som skal utvikle seg, sier mannen, som flere ganger i samtalens løp understreker at han ikke er en person som syter og klager.

Mye sykmeldt

En annen mann BT har snakket med var delaktig under brannslukkingen i 12 timer, hele tiden uten gassmaske. Han forteller at han sliter med øyeverk og hodepine.

— Fyller jeg bensin på bilen, kommer hodepinen med en gang, og svetten renner av pannen.

Men problemene og plagene stopper ikke der.

— Jeg har vondt i brystet og sliter med pusten, og for første gang i livet har jeg hatt flere sykmeldinger. Det føles som jeg har mangler 25 prosent av normal kapasitet

— Hva tenker du om fremtiden?

— Jeg prøver å tenke minst mulig på det. Men jeg har fått noe i meg som har skadet meg, sier mannen.

Begge to er svært kritiske til Vest Tank.

— Min opplevelse etter å ha jobbet i nærheten over en tid er at mye virker veldig hjemmesnekret og lite seriøst, sier den ene.

— Denne virksomheten skulle ikke ha fått drive på sånn som de gjør, sier den andre.