ARNE LUTRO

ROY HILMAR SVENDSEN

— I dag er det helt forferdelig. Jeg har tenkt veldig mye på den omkomnes pårørende. Og når jeg tenker etter, ser jeg at det fort kunne blitt flere omkomne, sier 44-åringen.

Det har gått litt over et døgn siden Sommer selv lå og kjempet i snømassene. Inntrykkene har begynt å synke inn.

Skjebnesvangert veivalg

Hun hadde i oppgave å lede turlaget på 16 trygt frem til Grovabreen fra Dvergsdalen i Jølster - en tur som normalt tar rundt tre timer en vei.

Etter to timer bestemte turlederen at gruppen skal snu på grunn av sterk vind og dårlig sikt. Fire hadde allerede gjort vendereis. På tilbakeveien gjorde Sommer et skjebnesvangert veivalg. Ti personer ble tatt av et enormt snøskred. En mann omkom.

— Jeg så ingen snøskavl på toppen av ryggen. Det var heller ingenting som tydet på at området var rasfarlig. I utgangspunktet burde jeg først sendt ned en person for å se om det skjer noe. Men sikten var svært dårlig og jeg ville holde alle samlet. Derfor setter alle utfor samtidig.

Erfaren turleder

Lisbeth Sommer har mange års erfaring som skigåer og er leder i Indre Sunnfjord Turlag sin Bregruppe. Turen hun ledet i regi av turlaget lørdag har hun gått over 20 ganger før. Stedet hvor skredet gikk har hun stått ned flere ganger. Slik opplevde Sommer skredet i går:

— Da vi snudde fikk vi vinden i ryggen, men sikten var fremdeles svært dårlig. Jeg bestemte derfor at vi skulle komme ned i dalen for på den måten å komme i le av vinden. Jeg fant et sted hvor jeg har rent ned før - en rygg som er om lag 60 til 70 meter fra toppen til bunnen.

— Jeg setter utfor som nummer to. Over halvveis nede i bakken, stopper jeg og snur meg for å se etter de andre. Plutselig ser jeg en sprekk i snøen mellom beina mine og jeg hører et kraftig smell. Hele fjellet begynner å bevege seg. Jeg klarer å renne noen meter til før jeg mister balansen og faller.

Fløt oppå snøen

Turfølget havner midt i det rundt 150 meter brede snøskredet. To i gruppen blir stående like over stedet hvor skredet startet og blir hjelpeløse vitner til at de 10 andre forsvinner nedover med snømassene.

— Jeg har aldri blitt tatt av et snøskred før. Jeg tenkte at jeg måtte prøve å holde meg flytende oppå skredet og holde en hånd fremfor munnen for å kunne lage en luftlomme hvis jeg kom under snøen, forteller Sommer.

Turlederen klarte å holde seg oppå de enorme snømassene og fikk hjulpet to andre løs. Etter kort tid var 11 av de 12 samlet. En mann var savnet.

Grusom ventetid

— Det var helt grusomt å vente på redningsmannskapene. Det var ingen mobildekning på stedet, så jeg sendte en mann ned for å ringe 113. Vi ventet i halvannen time. Et helikopter fløy rett over og forbi oss. Vi visste jo ikke om han hadde klart å varsle noen, og om de hadde fått rett beskrivelse på stedet, forteller Sommer.

Senere fikk de vite at helikopteret var på vei for å hente lavinehunder. Halvannen time etter skredet kom de første redningsmannskapene. Og da de først kom, kom det mange.

Det tok likevel over 6 timer fra skredet gikk til den 45 år gamle savnede mannen ble gravd ut av snøen.

Pratet med turdeltakerne

I går var en tung dag for Sommer. Store deler gikk med til å prate i telefonen, med venner og kollegaer. Sommer er opprinnelig dansk, og sier at familien hennes vet ingenting om hva hun har vært utsatt for i helgen.

— Jeg har pratet med alle i gruppen som var med på lørdag, men jeg har ikke fått snakket med familien til han som omkom. Men jeg skal ta kontakt, sier Sommer tydelig preget.

— Når regner du med å komme på skiene igjen?

— Det vet jeg ikke. Jeg håper ikke det går så lenge, men det vil nok gå litt tid, svarer turlederen.

MANGE HJALP TIL: Store ressurser ble satt inn for å frakte turfølget vekk fra rasstedet lørdag. Ti personer ble tatt av raset som krevde livet til en 45 år gammel familiefar.
Knut Egil Wang