Det sa politibetjenten som ble vitne til den høyst uvanlige saken, da han i dag vitnet i retten.

— Vi var bare noen minutter unna da operasjonssentralen tok kontakt med oss. Jeg så undrende på min kollega og fikk meldingen repetert, forklarte politimannen.

— Jeg stusset egentlig litt på hele meldingen. Det var varmt og sol og masse folk. Jeg trodde kanskje vi hadde misforstått.

I dag startet rettssaken mot mannen i 60-årene som er tiltalt for å ha voldtatt en svært beruset og forsvarsløs mann i 50-årene - på en benk på Torget i september i fjor.

Både småbarnsfamilier, restaurantgjester - og politiet selv - ble vitner til hendelsen. Politiet beskrev senere saken som

«bisarr»

— Måtte rive ham bort

Etter å ha parkert politibilen ved Narvesen-kiosken i Rundetårnet, kom politivitnet kom etter hvert midt oppi den høyst uvanlige voldtektssaken.

— Allerede på avstand så jeg hva som foregikk. Handlingen pågikk fortsatt da jeg kom helt bort til de to på benken. Jeg tok først tiltalte på skulderen, uten at han stoppet. Til slutt måtte jeg ta tak i hodet hans og rive ham bort, sa politimannen.

Et annet vitne til episoden på benken, en tilfeldig forbipasserende kvinne, kom før politiet. I retten forklarte hun at hun prøvde å få mannen i 60-årene til å gi seg.

— Jeg trodde først ikke det jeg så. Det sto folk rundt som tok bilder. Jeg ba ham holde opp. «Dette går ikke», sa jeg. Men han bare så på meg og fortsatte, sa kvinnen.

Det kvinnelige vitnet skal gang på gang ha påpekt overfor tiltalte hvor han var - og at det sto barn og så på.

— Men det virket bare som om det jeg sa hadde motsatt effekt, han bare gjorde enda mer med han som lå på benken.

Kvinnen sa også at hun dunket tiltalte i ryggen og prøvde å rive ham vekk, men at hun ikke turte mer da hun oppfattet mannen i 60-årene som aggressiv.

— Han hadde et sykt, truende blikk, og det virket som han skulle angripe meg, sa kvinnen.

Beklaget dypt

På vei til vitnestolen for å forklare seg i dag, henvendte den tidligere ustraffede tiltalte seg til mannen han skal ha voldtatt.

— Jeg vil beklage på det dypeste det vemmelige, ekle og flaue jeg har gjort, sa tiltalte.

— Takk for det, svarte fornærmede kort.

Overfor både fornærmede og dommerne tok han sterk avstand fra det som skjedde, men sa i retten i dag at han ikke husker noen ting.

— Jeg husker at jeg våknet i arresten, ut over det husker jeg ingenting. Dette er fjernt både fra min person og legning, flaut og vemmelig på alle måter.

Fordi han ikke husker noe, nekter tiltalte straffskyld for tiltalen. I tillegg til voldtekt omhander tiltalen «seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd på offentlig sted».

Beruset Både tiltalte og fornærmede var svært beruset denne tirsdagsettermiddagen 7. september i fjor. De ble målt til henholdsvis 2,95 og 2,8 i promille på Legevakten. Promille målt på Legevakten ligger høyere enn en måling gjort av politiet.

Begge var uansett så beruset at de oppgir å ikke huske noe av det som skjedde på benken på Torget.

— Det gjør ikke saken bedre for noen av oss, sa den fornærmede mannen i 50-årene, som forklarte seg først i retten i dag.

Han fikk vite om det som hadde skjedd først etter at han hadde vært på Legevakten.

— Gjennom et vitne fikk jeg vite at noen hadde plukket på meg og tatt penisen min i munnen sin. Jeg reagerte kraftig på det, og reagerer fortsatt, sa fornærmede.

Han beskrev det som ufattelig at «folk gjør sånn når jeg er helt hjelpeløs».

— Jeg føler meg forferdelig flau for det som skjedde. Det er forferdelig ekkelt, og jeg føler meg krenket. Jeg kjenner en del folk, og det er sikkert flere som har fått det med seg, sa mannen i 50-årene.

- Helt på trynet Han beskriver seg selv som «100 prosent hetero».

— Hva tenker du om at det var en mann som gjorde det, spurte aktor, statsadvokat Benedicte Hordnes.

— Det er jo helt på trynet, for å si det sånn, svarte fornærmede.

Fornærmedes bistandsadvokat, Kjetil Ottesen, vil kreve 100.000 kroner i oppreisningserstatning på vegne av sin klient.

Ottesen la i dag frem flere avis- og nettartikler for å dokumentere hvor mye omtale saken har fått i media.

Fornærmede selv sier at han har tenkt mye - og fortsatt tenker - på saken.

— Jeg har klart å holde roen, men det er ikke lett, sa han til dommerne.

— Ikke noen tvil

Aktor krever 2 år og 3 måneders fengsel for tiltalte. - Det er ikke noen tvil om skyldspørsmålet i denne saken, sa aktor Benedicte Hordnes, og viste til forklaringer fra både politi og "vanlige" folk som ble vitner til hendelsen.

Hun påpekte også at bevisstløshet fremkalt ved selvforskyldt rus, ikke fritar for straff.

I prosedyren gikk aktor også inn på at det i juni i fjor, bare måneder før hendelsen på Torget, ble bestemt å heve straffene for voldtektssaker.

- En tabbe

Tiltaltes forsvarer, Steinar B. Yndestad, mente i sin prosedyre at aktors forslag til straff er altfor strengt. Han ba om at tiltalte blir dømt på mildeste måte.

— Dette må vel betraktes som et engangstilfelle, en tabbe begått i et bevisstløst øyeblikk, sa Yndestad.

FENGSEL: Aktor Benedicte Hordnes (t.h.) ber om over to års fengsel for mannen som er tiltalt for såkalt sovevoldtekt på Torget. Bistandsadvokat Kjetil Ottesen krever 100.000 kroner i oppreisning til fornærmede.
«TABBE»: - Saken må vel betraktes som et engangstilfelle, en tabbe begått i et bevisstløst øyeblikk, sier tiltaltes forsvarer, Steinar B. Yndestad. Han mener aktors straffeforslag er altfor strengt. Arkivfoto: Paul S. Amundsen