De to polakkene Stanislaw Trojanowski (48) og Miroslaw Rykaczewski (51) kom til Bergen i forrige uke for å samle sammen brukte bildekk som de skal selge til bilister hjemme i Polen.

Under oppholdet bor de i en liten og trang campingvogn, som står oppstilt på bilopphuggingsplassen hos Nordskrap Vest AS på Lønningsflaten ved Flesland. Der havnet de midt i begivenhetenes sentrum mandag kveld, da det tok fyr i rundt femti bilvrak.

— Den første eksplosjonen var så kraftig at campingvognen vår hoppet. Det hørtes ut som om det var Osama bin Laden som kom. Vi torde ikke gå ut før politiet banket på og sa at vi måtte evakuere, forteller Stanislaw - blid, men fortsatt lett skjelven etter den skremmende opplevelsen.

Mulig selvantennelse

De to kameratene hadde lagt seg for kvelden, men våknet av lyder lenger inne på opphuggingsplassen.

— Vi så ingenting i mørket, men vi regnet med at det var tyver som kom for å stjele bildeler. Derfor gikk vi ikke ut. Du vet jo aldri om sånne folk kan ha våpen med seg, forteller de.

Politiet utelukker ikke helt muligheten for at brannen kan være påsatt, men heller mer mot at brannen kan ha startet av seg selv.

— Nå er vi helt i startfasen av etterforskningen. Derfor holder vi alle muligheter åpne, sier politiførstebetjent Egil Odland ved Fana politistasjon.

Brannen ble meldt klokken 22.26 mandag kveld og var slukket halvannen time senere. Ifølge politiet har det vært mange branntilløp på stedet også tidligere, som politiet tror skylde selvantennelse.

Trailer med dekk

Avdelingsleder Kjell Tussøy ved Nordskrap Vest AS forteller at rundt 50 bilvrak ble totalskadd i brannen.

— Bilene var ferdig plukket for brukbare deler og klare for å bli trykt sammen. Sånn sett gikk heldigvis ikke så store verdier tapt, sier Tyssøy.

Heldigvis for polakkene er det fortsatt nok av vrakklare biler igjen hos Nordskrap Vest AS. Dermed er det fortsatt nok av bildekk å plukke med seg.

— Vi skal fylle en hel trailer før vi drar hjem. Forhåpentligvis får vi med oss rundt tusen dekk, forteller de to blide polakkene.

VETTSKREMT: Den eksplosjonsartede brannen mandag kveld skremte de to staute polakkene Miroslaw Rykaczewski og Stanislaw Trojanowski. Campingvognen deres sto bare noen steinkast fra de brennende bilvrakene. FOTO: HELGE HANSEN