— Det har nok med det som skjedde på Utøya å gjøre, sier Aud Nilsen (68).

Vi møter henne og June Haugland (21) på bussterminalen på Kleppestø og presenterer tallene fra meningsmålingen Respons Analyse har utført for BT og Askøyværingen.

Den viser at Arbeiderpartiet nå er Askøys klart største parti, med en oppslutning fra flere enn hver tredje velger som har bestemt seg. Med det er Arbeiderpartiet øyens største parti, mer enn ti prosentpoeng større enn ved kommunevalget for fire år siden.

Begge de to på bussterminalen forstår at velgerne nå ser ut til å strømme til Arbeiderpartiet, men er ikke helt sikre på om det er riktig reaksjon.

— Det som har skjedd var fryktelig og trist, men det bør vel egentlig ikke styre politikken, sier June Haugland, mens Aud Nilsen nikker og er enig.

Sympati og lederskap

Med to falne AUF-ungdommer på Utøya, ble Askøy ekstra hardt rammet av terroren på Utøya.

— Det er jo det jeg også tenker på. At det som skjedde på Utøya i juli har ført til en sterk solidaritet i befolkningen. Samtidig har statsminister Stoltenberg fremstått som en virkelig leder, sier Aps ordførerkandidat på Askøy, Terje Mathiassen.

— Samtidig er det jo økonomisk urolige tider i Europa. Arbeiderpartiet har stor troverdighet i håndteringen av slike store saker. Det kan jo være det også spiller inn.

På Askøy starter ikke valgkampen opp før 22. august.

— Vi må kjøre en god valgkamp, få frem sakene våre og håpe at vi greier å beholde de som nå sier de ønsker å stemme på oss, sier Mathiassen.

Bompengebom

— Selv om det høres rart ut, ble jeg glad over denne målingen, sier Frps ordførerkandidat på Askøy, Roald Steinseide.

Ved valget i 2007 Frp fikk nesten hver tredje stemme og kapret ordførerklubben. I denne målingen får Frp støtte fra kun hver femte velger og er med det bare øykommunens tredje største parti.

— Frp har slitt den siste tiden. Vi er nede på grunnfjellet. Nå kan det bare gå oppover, sier Steinseide.

Han viser til en måling fra 13. juli, utført av Norfakta for Frp som ble offentliggjort i Askøyværingen.

Fra den målingen til denne er det ingen endring. Så dette er et fantastisk godt utgangspunkt for oss.

Steinseide forklarer Frps fall med en "misforståelse" om bompenger. I februar støttet nemlig Frp på Askøy ved Steinseide prinsippet om bompengefinansierte veiløsninger. En måned senere stemte han sammen med Frps fylkestingsgruppe da den krevde folkeavstemning først. Til alt overmål sitter Steinseide i styret i Askøyveiene AS, som har utarbeidet planene om bompengefinansieringen.

— Men vi har ikke stemt for bompenger og når askøyværingene får forklart dette, vil de vende tilbake, sier Steinseide.

— Vi får ta velgernes dom. Meningsmålinger endrer seg fort. Jeg er overbevist om at vi vil gjøre et brukbart valg.

Uvisst utfall

Det trengs 18 mandater for å sikre flertall i Askøys kommunestyre. Nøyaktig det Frp og Høyre i dag. Skulle valgresultatet bli som på denne målingen, vil det flertallet ryke. Det åpner for mange ulike konstellasjoner og samarbeid for å sikre flertall, men Ap holder kortene tett til brystet.

— Vi vil ikke annonsere hvem vi vil samarbeide med før vi har gjort unna valgkampen. Vi får se resultatet, så får vi ta det der ifra, sier Terje Mathiassen.

Hva mener du om målingen? Delta i diskusjonen her!