• Vi er kommet til Norge for å bli, sier Krzystof Wisniewski og Katarzyna Szymanska fra Polen.

30 år gamle Krzystof har allerede arbeidet to år i Norge som tømrer. Hans 26 år gamle forlovede Katarzyna kom etter i fjor sommer og jobber som vikar både ved Hotel Orion og ved kjøkkenavdelingen på Haukeland universitetssykehus.

— Her har vi en fremtid sammen, sier Katarzyna.

Trygghet viktig

Paret, som kommer fra byen Stargard Szcezinski nær grensen til Tyskland, forteller at de ikke har noen planer om å vende tilbake til Polen. Ved siden av en langt bedre inntekt opplever de også en stor grad av trygghet i Norge.

— Her vet vi at vi har arbeid, at vi har et sted å bo, og at vi har penger. Jeg jobber for et godt firma med ordnede forhold, og en god forsikringsordning. Jeg liker virkelig å gå på jobb, sier Krzystof.

Han forteller at han tjener rundt 20.000 kroner brutto i måneden. Lønnen for en tilsvarende jobb i Polen antar han at ligger på rundt 5000 kroner. Katarzyna tjener rundt 18.000 kroner i måneden på jobbene hun har fått formidlet via vikarbyrået Adecco. Til sammen nok til at de også legger opp en del penger.

— Vi sparer til å kjøpe egen leilighet, sier Katarzyna.

Språkproblemer

Krzystof tror antallet arbeidere fra Polen og Øst-Europa fortsatt vil øke. Han mener mulighetene i Norge er store.

— Hvis du er innstilt på å jobbe, og jobber bra, finnes det alltid muligheter i Norge. De som kommer i dag har den samme sjansen som jeg hadde for to år siden, sier han.

I utgangspunktet hadde han betenkeligheter med å reise. Den første tiden var også tøff. Språket var den største utfordringen.

— Da jeg kom snakket jeg verken norsk eller engelsk. De første tre månedene tenkte jeg ofte på å reise tilbake til Polen, sier han.

Katarzyna hadde for sin del ingen betenkeligheter med å legge Polen bak seg.

— Krzystof var her allerede, så jeg ønsket å reise så fort som mulig, sier hun.