• Et åpent tiltak som dette er veldig viktig. På lukket avdeling blir du bare forbanna og frustrert. Her har holdningen min endret seg.

Det sier en 23-åring som er blitt overført til den nye overgangsboligen i Gravdalsveien.

Han er dømt for oppbevaring av narkotika og har sonet store deler av dommen i Bergen fengsel før han ble overført til Lyderhorn overgangsbolig.

Nå har han tro på at hans første dom skal bli den siste. Han følte det ikke slik da han satt på lukket avdeling.

Kriminelle kontakter

— I fengselet knytter du per definisjon nye kriminelle kontakter. Det er jo bare kriminelle du omgås. Og alle gir bare faen. Hvis ikke jeg hadde kommet hit, så hadde jeg også gitt faen, sier 23-åringen til justisminister Knut Storberget.

Justisministeren er til stede på den offisielle åpningen av huset. Bygget har plass til 16 personer som er i ferd med å avslutte soningen sin, og trenger botrening og oppfølging før de slippes ut.

Storberget ber beboerne om råd: Bør politikerne sette i gang flere tiltak à la Lyderhorn overgangsbolig?

Tre av beboerne svarer unisont ja på spørsmålet.

En av dem er dømt for drapsforsøk. Nå studerer han geografi på universitetet.

Færre tilbakefall

— Det er bra, altså! Det er ganske små marginer som avgjør om du blir justisminister eller kriminell, sier Storberget, som tidligere har jobbet som forsvarer.

Beboerne i området rund overgangsboligen var lenge skeptiske til sine nye naboer, men de har fått god informasjon og har akseptert institusjonen.

Storebergets håp er at denne type soning skal føre til færre kriminelle, og at de som soner på en slik måte i fremtiden skal bli gode naboer. Uansett hvor de bor.

— Målet vårt er et tryggere samfunn og færre tilbakefall. Det håper vi å få til med et bedre innhold i soningen, sier Storberget.