Innseilingen til Leirvik blir aldri den samme etter i dag. Litt over klokken 13 løftet nemlig Eidelift den 14 tonn tunge skulpturen «Storddøra» på plass på moloen.

Det skjedde med millimeters presisjon.

– Dette gikk veldig fint. Vi skulle treffe åtte bolter i fundamentet og klarte det på første forsøk, sier flaggmann Stian Eide fra Eide Marine Services.

Løftet var i seg selv ikke spektakulært for kranen som til vanlig kan løfte 200 tonn.

– Et småløft for oss, konstaterer Eide.

Ti års kamp

Det er det garantert ikke for Leirvik og Stord kommune. Ordfører Magne Rommetveit, som faktisk fyller 50 år i dag, satte ekstra stor pris på løftet.

–Eide har gjort store løft på Stord før, men det har alltid vært fordi vi har bygd store ting som er blitt slept bort og ut i Nordsjøen. «Storddøra» er bygget lokalt og kommer til på stå igjen etter oss, sier 50-års jubilanten.

Dagen i dag markerte slutten på ti års kamp for å realisere kunstner Sissel Tolaas sin utsmykning av hjemkommunen.

Det har vært både underskriftskampanjer mot og kronerullinger for skulpturen.

–Fly forbanna

Konfliktlinjene har gått mellom dem som mener kommunen bør ha råd til utsmykning og dem som synes slikt går på bekostning av andre kommunale oppgaver.

– Mange har vært sinte og fly forbanna, men jeg tror at de nå vil glede seg, sier Rommetveit.

Kunstverket i rustfritt stål, glass og med propeller som beveger seg i vinden, vil formelt bli åpnet på Storddagen 17. juni. Da skal også parkanlegg og lyssetting rundt skulpturen stå klart.

Total kostnad på prosjektet er 5,6 millioner kroner. Pengene kommer fra et spleiselag av industribedrifter, næringsliv og privatpersoner samt Stord kommunes utsmykningsfond og Havnevesenet.

STÅL OG VINDMØLLER: Bygget i rustfritt stål, glass og vindmøller. Nederst i skjemaetKunstverket, signert stord-kunstner Sissel Tolaas, gir direkte assosiasjoner til Stords historie som skipsbyggings- og industristed.
LENA VERMEDAL
PÅ MILLIMETEREN: Det ble treff på første forsøk, da Eidelift løftet «Storddøra» på plass.
LENA VERMEDAL