• Det er temmelig trist dette her, sier tømrer Bjørn Berentsen. I går måtte han rive opp mengder med dyr parkett som ble lagt for bare 14 dager siden.

— Disse ungene har gjort det de kunne gjøre for å ødelegge mest mulig, sier tømreren.

Nådeløst brekker han opp det helt nylagte gulvet i bygningen som etter planen skal bli nytt sykehjem og omsorgssenter i Øygarden kommune 1. september. Etter at en 11 år gammel jente og en gutt på 14 i påskehelgen vandaliserte bygningen for millioner av kroner spørs det om tidsplanen holder.

Redd skjulte skader

I går begynte oppryddingsarbeidet for alvor. Ca. 20 vifter er plassert rundt om i bygget. Massevis av skum ble vasket vekk. Ordfører Olav Martin Vik og rådmann Ingolf Solsvik var til stede for å se på skadene.

— Dette er en trist affære for alle, sier ordføreren til Bergens Tidende.

De to barna knuste lamper og ruter. De griset til med maling og silikon. De lekte seg med store teipruller og pulverapparat. Verst er vannskadene i gulv og himlinger. Ungene skrudde på 20 vannkraner og rettet en hageslange med full sprut rett inn hovedinngangen. Nå er Øygarden kommune og prosjektleder Egil Lønningen bekymret for mulige skjulte skader i bygget. Vannskader som ikke blir oppdaget nå, men som kan slå ut i full blomst som råte og sopp om en tid.

Fant militærjakke og blod

Politiet var i går på plass med to krimteknikere som sikret tekniske spor. De fant fingeravtrykk, fotspor, fiberrester fra en genser, blod og en gjenglemt militærjakke størrelse 16 år.

— Det vi har funnet tyder på at det er de to barna som har tilstått som virkelig står bak, sier krimteknikerne Frank Solli og Terje Haugland til Bergens Tidende.

Blodet kan ifølge Solli og Haugland tyde på at barna kuttet seg opp mens de var inne i bygget.

Lensmann i Øygarden, Eiliv Lønningen, sier at de to barna så langt ikke har gitt noen skikkelig begrunnelse for hvorfor de gikk frem som de gjorde.

Påskelek ute av kontroll

— Antakelig har de ikke noen begrunnelse. Det var sannsynligvis en påskelek som kom ut av kontroll og som de ikke så konsekvensene av, sier Lønningen til Bergens Tidende.

Barna har ifølge lensmannen ikke hatt med politiet å gjøre tidligere. Tømrer Bjørn Berentsen sier til BT at det har vært gjort mindre hærverk på byggeplassen også tidligere. Politiet vet ikke om det er de samme barna som står bak, siden ingen leverte anmeldelse for disse forholdene.

- Mye negativt nå

De siste ukene har barn og unge mennesker enten stått bak eller vært mistenkt for flere andre lovbrudd i Øygarden og på Sotra. Før påske ble en guttebande tatt for å true betjeningen på en pizzarestaurant og banke opp flere andre barn. En 20 år gammel ungdom ble siktet for å ha voldtatt en mindreårig jente.

— Vi opplever mye negativt akkurat nå, men hendelsene kan ikke ses i sammenheng. For foreldrene er det viktig at de følger med på hva barna gjør, både på kveldstid og dagtid. For kommunen er det viktig å fokusere på godt ungdomsarbeid som kan virke forebyggende i ungdomsmiljøet, sier ordfører Olav Martin Vik.

De nærmeste dagene skal kommunen gå gjennom det nye sykehjemmet rom for rom sammen med forsikringsselskapet.

SUR JOBB, FLOTT UTSIKT: Tømrer Bjørn Berentsen river opp nylagt parkett som er skadet av vann. Det er en sur jobb. - Ungene har nok ikke visst hvor mye de har ødelagt for, sier han til BT. Når Tednebakkane omsorgssenter en gang åpner, kan de gamle nyte en fantastisk utsikt over havet. FOTO: FRED ÌVAR UTSI KLEMETSEN