Mannen ble sendt til Haukeland Universitetssykehus med alvorlige skader etter at han kastet seg ut fra et tak ved Bergen fengsel for nesten to uker siden.

To dager før han hoppet ned fra taket, ble det besluttet at han skulle overføres til psykiatrisk klinikk ved Sandviken sykehus i Bergen.

Etter å ha ligget i respirator med alvorlige skader, døde han onsdag av skadene. Det var NRK.no som først omtalte saken.

— Legen på Haukeland hadde et møte om hans helsetilstand i går formiddag. Der ble det besluttet å koble fra ham fra respiratoren. Dette ble gjennomført omkring klokken 13.30, og han døde 1 time og ti minutter senere, sier statsadvokat Magne Nyborg til BT.

31-årige Peter Roy Paul Beak var asylsøker fra Sør-Sudan. Han ble tiltalt for drap på en 19 år gammel kvinne og to menn i 50-årene på Valdresekspressen i november i fjor. Den tiltalte skulle sendes ut av landet dagen etter drapene.

Blir trolig henlagt

Ifølge Nyborg vil saken nå sendes tilbake til Riksadvokaten med forslag om at saken henlegges på grunnlag av dødsfallet.

— Jeg vil også stille meg til disposisjon for de etterlatte, slik at vi kan få en gjennomgang av saken og prøve å gi svar på noen av spørsmålene de sitter igjen med. Situasjonen vil torlig bli en utfordring for dem, for man vet ikke hva drapsmannen har tenkt under situasjonen, sier Nyborg.

Om de etterlatte ønsker, vil han gi en redgjørelse for hva man mener har skjedd under busskapringen i november i fjor.

Statsadvokaten forklarer at for de etterlatte sin del, vil det kunne fremmes et oppreisningskrav mot voldsoffererstatningskontoret, selv om saken nå skulle bli henlagt.

— Alt ligger til rette for at vilkårene er oppfylt for en oppreisning, konkluderer Nyborg.

Statsadvokaten forteller at det via tiltaltes bror også har kommet frem at Beak har kone og fem barn i Sør-Sudan. Disse skal de nå forsøke å informere om situasjonen.

- Burde vært innlagt før

Beaks forsvarer, Fredrik Verling, forventer at Kriminalomsorgen iverksetter en gransking etter det som har hendt.

— Jeg er ikke kjent med hva som er igangsatt av undersøkelser. Men jeg tar for gitt at fengselet gransker seg selv, sier Verling.

Assisterende regiondirektør LeifWaagei Kriminalomsorgen region vest sa sist uke at "vi har hele tiden ment at dette var en person som burde vært ivaretatt av helsevesenet".

Forsvarer Verling mener fengselet behandlet Beak på en god måte.

— Han burde vært innlagt på et langt tidligere tidspunkt, etter min oppfatning. Men det er i tilfelle helsevesenet sitt ansvar, så sant han ble presentert for dem til undersøkelse. Jeg spilte inn til fengselet at han åpenbart hadde behov for helsehjelp, sier Verling.

Vil ikke kommentere dødsfallet

Ordfører i Årdal, Arild Ingar Lægreid, har nettopp fått høre om dødsfallet når BT tar kontakt.

— Min reaksjon er at dette har vært en tragisk sak for alle helt fra starten av. Når det gjelder dødsfallet som skjedde i går, så ønsker jeg ikke å kommentere det, men konstaterer at dette nå ble utfallet, sier Lægreid.

Ordføreren forteller at kommunens kriseteam har vært i kontakt med familien siden onsdag.

— De vil også holde kontakt med de pårørende i tiden fremover om de ønsker det, sier Lægreid.