En smilende ungjente med langt, mørkebrunt hår åpner døren. Like bak henne står to kliss like jenter, også de med langt, mørkebrunt hår.

Trillingsøstrene Økland Wembstad rekker ut hver sin hånd og hilser ertende på oss, før de ser på hverandre og fniser.

Dette har de opplevd tusenvis av ganger før. Å se forvirringen i øynene til mennesker som møter dem for aller første gang.

Like, men ulike

Både Maren og Catherina er sykepleiere. Det er mamma Mona også. Mens Susanne har valgt en litt annen karriere.

Som små hadde vi tjukke bollekinn. Men så vokste vi opp til å bli lange, tynne staker

— Vi kan jo ikke alltid velge det samme. Jeg har riktignok holdt meg innen helse jeg og, med idrettsstudier og nå medievitenskap kombinert med lærervikariat på BHG, sier hun.

De tre 25-åringene sitter ved siden av hverandre i sofaen hjemme hos Maren, den eneste av de tre som har fått barn. Vesle Benjamin (vel ni md.) kryper i turbofart rundt på stuegulvet, mens pappa og Marens samboer Alexander Bernes passer på.

— Vi gikk i klasse med Alex på Sandsli videregående. Og vi var vel alle tre litt betatte av ham. Men det var nå resten av jentene på skolen og, sier Maren og blunker til samboeren.

FØDSELEN: Erik Wembstad og Mona Økland Wembstad med Sarah (knapt to år) og trillingene, som alle var 48 cm og henholdsvis 2780, 2660 og 2630 gram da de ble født. FOTO: KNUT STRAND
BABYTIDEN: Foran fra venstre: Susanne, Catherina og Maren. Bak: storesøster Sarah. FOTO: PRIVAT
17. MAI: Fra venstre: Susanne, Maren og Catherina. FOTO: PRIVAT

Alex på sin side synes ikke det er særlig vanskelig å skille de tre fra hverandre. Han ser tydelig hvem som er hans kjæreste:

— De tre ligner nok på en prikk. Men de har ikke helt lik personlighet. Og bare Maren er Maren!

Lik klessmak

De tre jentene er alle nøyaktig 178,3 centimeter høye og bruker samme skostørrelse.

— Som små hadde vi tjukke bollekinn. Men så vokste vi opp til å bli lange, tynne staker, ler Susanne og vifter med de lange beina sine. De to andre svarer med å vifte litt, de og.

I oppveksten ble de ofte kledd likt. Det vakte mye oppmerksomhet.

For å unngå forviklinger da de gikk på henholdsvis Aurdalslia, Skranevatnet og Sandsli vgs. – der de gikk både i egne og samme klasser – begynte Maren (eldst), Susanne (i midten) og Catherina (yngst) å kle seg ulikt.

Uten at det hjalp nevneverdig ...

— Vi har nemlig helt lik klessmak. Faktisk hender det rett som det er at to av oss kjøper et helt make plagg – uten at vi vet om hverandre, sier Maren.

— Og fordi vi har helt make kropp, låner vi ofte klær av hverandre, røper Susanne.

— Etter førstemann-til-møllen-prinsippet, sier Maren.

Forvekslinger

— Folk behandler oss ofte som én person, populært kalt «trillingene». Men vi er jo tre personer, vi har ikke kollektive meninger, sier Susanne og fletter det lange håret sitt mellom fingrene. Samtidig sitter Catherina og Maren ved siden av og fletter fingrene gjennom håret sitt, de og.

— Creepy! sier Susanne.

KLISS LIKE: Catherina (til v.), Maren og Susanne har stor glede av å være søstre. - Vi snakker med hverandre hver eneste dag, sier de i kor.
TOR HØVIK

De forteller om episoder der en av dem for eksempel kunne ringe hjem for å fortelle om en vond drøm natten i forveien, og der mamma Mona svarte at en av de andre to allerede hadde ringt – og fortalt om nøyaktig den samme drømmen.

— Creepy! gjentar Susanne.

Kul storesøster

— Sarah har forresten alltid vært den kule storesøsteren vår. Men det hendte jo i oppveksten at vi rottet oss sammen, sier Susanne.

— Men ikke nødvendigvis vi trillinger. Det kunne like gjerne være Sarah og en eller to av oss. Vi har alltid vært gode venner, alle fire. Dessuten har vi vært heldige som har en familie som alltid har stilt opp for oss. Så i dag er vi trygge personer i oss selv, fordi vi alltid har noen å snakke med. Vi er sjelevenninner, sier Susanne fornøyd.

KONFIRMASJONEN: Fra venstre: Catherina, Maren og Susanne. FOTO: PRIVAT
RUSSETIDEN: Fra venstre: Susanne, Maren og Catherina – og familiens engelske setter Luca. FOTO: PRIVAT