INGVILD RUGLAND METTE RISA

Åpningen vil føre til økt handel rundt Olav Kyrres gate, spår bransjen.

Ordfører Herman Friele skrøt uhemmet av Xhibition-eierne Geir Hove og Tom Rune Pedersen da han åpnet senteret.

— På vegne av Bergen kommune og alle innbyggerne i Bergen vil jeg takke for den imponerende innsatsen dere gjør for Bergen. Slike friske karer som dere trenger vi i Bergen, sa ordfører Herman Friele da han åpnet byens nye kjøpesenter i går.

Han boblet nærmest over av ros til de to eierne, boligbaronene Tom Rune Pedersen og Geir Hove.

Hove og Pedersen, medieskye som de er, valgte å holde seg i bakgrunnen og smilte fra øre til øre da Friele roste dem opp i skyene.

De to har puttet inn minst en halv milliard kroner i senteret.

Jakten på det lille xtra

Køene var lange utenfor det gamle Postbygget like før klokken 12 i går ettermiddag. Særlig hadde skoleungdom lagt turen innom det nye senteret. Folk var tydelig nysgjerrige på forvandlingen Posthuset har gjennomgått.

Den siste arbeideren smatt ut like før Friele klippet snoren til senteret. Tross åpningen er det langt fra ferdig. Restaurantene åpner ikke før senere i sommer.

BT tok med seg livsstilsdesigner Chriss Knappen (28) på tur rundt i Xhibition, for en profesjonell vurdering av innholdet. Vi jakter på «den gode shoppingopplevelsen». Og det lille ekstra, som eierne har annonsert at senteret skal ha.

Gjennom senterets fire etasjer finnes oppsiktsvekkende mange butikker Bergen har fra før. Men noen nye er kommet til, blant annet Krogh Optikk, H&M Beauty Box, Lacoste og sjokoladebutikken Patchi.

Det var ikke mange butikker som imponerte trendeksperten. Mye har vi sett før, mens det som er helt nytt var spesielt, ifølge Chriss Knappen.

— Grådig stilig. Dette trenger vi i Bergen, sier Knappen om Krogh Optikks nye butikk over to etasjer. En Jakob Weidemann har fått plass mellom Gucci og Prada-briller.

Også Lacoste-butikken, Kitch'n og H&M Beauty Box faller i smak hos Chriss Knappen.

Delikat sjokolade

Øverst, både i senteret, og på Knappens liste, kommer sjokoladebutikken Patchi. Det minner aller mest om en gullsmedbutikk, men her kan du kjøpe eksklusiv sjokolade (uten sukker) for opp til 1000 kroner kiloet. Og smykker og glasskunst. Butikken er den eneste i Norge som fører det eksklusive merket Lalique.

— Ojojoj, sier Knappen.

Konklusjonen hans er at senteret har fått plass til mye i forhold til hvor lite det er. Selv om de fleste butikkene er velkjente, tror han det vil fungere.

— Butikkene som skiller seg ut har satset stort og er trendy, hipp og eksklusive. Det gjør ingenting at mye er som før, fordi folk kjenner seg igjen. Dessuten skal jo senteret overleve også, sier Chriss Knappen.

— Det er jo både bank og post her. Til og med gamle mennesker kan stikke innom.

BEGEISTRET: Ordfører Herman Friele åpnet Xhibition og hadde problemer med å skjule sin begeistring for både senteret og dets eiere.<P/>FOTO: JAN M. LILLEBØ
AKKURAT FERDIG: De siste snekkerne klarte akkurat å løpe ut fra Xhibition like før ordfører Herman Friele klippet snoren klokken 12 i går.<P/>FOTO: JAN M. LILLEBØ
EKSKLUSIVT: I fjerde etasje fant vi Patchi, med sjokolade, kunst og eksklusive smykker. Eieren Else Kari Shanor (til venstre) lover at sjokoladehvelvet holder mellom 17 og 18 grader.<P/>FOTO: JAN M. LILLEBØ
EIERNE: Eiendomsbaronene Tom Rune Pedersen (til høyre) og Geir Hove (til venstre) var strålende fornøyd med at ordfører Herman Friele skamroste dem i går. De har investert en halv milliard kroner i senteret.<P/>FOTO: JAN M. LILLEBØ