• Det er som natt og dag, sier Jarle Engen. Etter fjorten dager som selger av gatemagasinet Megafon har selvtilliten steget med mange hakk.

— Livet mitt er blitt helt annerledes. Jeg har penger til å kjøpe meg mat når jeg er sulten, og nå skal jeg kjøpe meg et par hansker også, sier Jarle.

Trettitoåringen står på sin etter hvert faste plass utenfor Galleriet med en bunke glansede gatemagasiner i armene. Det er kaldt på hendene å stå ute og selge, men likevel et bedre alternativ enn tidligere inntektsmuligheter.

— Før bommet jeg penger på gaten. Da var det bare sure tryner å se. Etter jeg begynte å selge avisen får jeg positive tilbakemeldinger. Det hjelper på selvtilliten, sier Jarle.

Han har ti år bak seg som rusmisbruker. Slik har det ikke alltid vært. Tidligere jobbet han med vedlikehold av undervannsverktøy i Nordsjøen. Drømmen er å komme tilbake i arbeid.

- Noe å være stolt av

I løpet av femten minutter har Jarle solgt fem blader. Når bunken er tom, går han rett tilbake til utsalgsdisken i Megafon-lokalet for å hente flere.

En annen flittig selger, trettien år gamle Are Hjelle, er på plass når utsalget åpner klokken ti.

— Jeg liker å være tidlig ute. Jeg liker å ha rutine på ting. Da får jeg tid til andre gjøremål, som å ringe sosialkontoret og avrusningstilbud, sier Are.

Som Jarle Engen, lar også han godordene trille på løpende bånd etter to ukers salgserfaring.

— Det er mye mer anstendig å selge aviser enn å tigge penger. Det har med selvbildet å gjøre, sier Are.

Å selge magasinene gir han omtrent samme inntekt om dagen som da han tigget om penger. Likevel vil han mye heller selge Megafon.

— Dette er noe jeg kan være stolt av. Det er noe jeg gjør for en god sak.

Vil være en ressurs

Are har funnet formen som gateselger. Å se at summen han kjøper blader for dobler seg, er inspirerende.

— Nå har jeg kjøpt meg nye bukser og sko. Jeg må jo se presentabel ut, sier han med et smil.

Til nå har Are solgt 700 magasin. Samtidig legger han vekt på å få kontakt med kundene.

— Jeg spør de som kjøper hva de synes om magasinet. Det er mange eldre som kjøper, og de forteller at de savner kryssord. Den tilbakemeldingen har jeg formidlet videre til redaktøren, det er viktig at vi hører på hva leserne ønsker, sier Are.

Han drømmer om å kunne bruke sine erfaringer som rusmisbruker til å hjelpe andre med samme problem.

— Jeg ønsker å være en ressurs for samfunnet. Jeg sitter på mye erfaring om rus. Jeg ønsker å bruke denne på en måte der jeg kan hjelpe andre, sier han.

Føler seg stemplet

Camilla Tonheim (19) og Mikael Chiaramonte (20) er blant de ferskere og yngre magasinselgerne. Camilla fikk sitt identitetskort på torsdag, Mikael tidligere denne uken.

— Det er færre som tigger nå. Men det er også mange som tjener penger. Vi får penger til å handle mat, men det er også noen som bruker pengene på stoff i parken, sier Mikael.

— Jeg synes dette er helt glimrende tiltak. Folk er så hyggelige, det er bare en som har vært frekk. I løpet av en time fikk jeg solgt 18 blader. I tillegg får jeg tips. Nå slipper jeg å bomme penger, sier Camilla.

Mikael har litt mer delte meninger om statusen som magasinselger. Han er rask til å ta identitetskortet av seg når han ikke selger Megafon.

— Jeg liker ikke å gå med identitetskortet på. Alle vet jo hvem som selger avisene, det blir som å gå med et stempel om at man er narkoman, sier han.

Derfor ventet han en stund før han meldte seg som selger.

— Men jeg må ha penger. Det var valget mellom kriminalitet og å selge magasinet. Jeg har hvitt rulleblad og vil gjerne beholde det slik, sier Mikael Chiaramonte.

Silje Katrine Robinson
Silje Katrine Robinson
SILJE KATRINE ROBINSON