Da vi tidlig på formiddagen i går gjorde et paparazzi-fremstøt mot de lokale partihøyborgene til KrF og Høyre, var det i den tro at vi ville finne politikere og partiarbeidere hulkende i armene på hverandre. Blåst av banen av rødgrønne valgvinder og Frp-trollet.

Utrøstelige i nederlagets stund, trodde vi de skulle være. Mer nedslått enn en Brann-supporter noensinne kan bli.

Men den gang ei, Carl Ivar!

— Nei, vi trenger absolutt ikke krisehjelp, smiler kontormedarbeider Grethe Lunde i KrF-høyborgen på kaien.

Hun og fylkessekretær Kari Sørheim har allerede mottatt duggfriske blomster og mailhilsen med takk for innsatsen fra partiledelsen - og varaordfører Kristian Helland dukker regnvåt opp med et Gullbrød som kaffemat i lommen, «en Bondevik» som marsipanbrødet heter på KrF-munne.

— Vi har ikke følelsen av å ha gjort et dårlig valg. Og om to år skal vi knalle til, lover Helland, og snuser Max Havelaar-kaffe i kontorluften.

«Tidenes valgsmell»

«Tidenes valgsmell» for Høyre og «Kraftig kilevink til KrF», skriver Bergens Tidende etter valgnattens regjeringsslakt. Men foreløpig er det lite som tyder på at de overkjørte partiene vil ta telling til mer enn ni.

For Grethe Lunde har klippetro på behovet for KrF i norsk politikk.

— Litt skuffet er vi selvsagt, det ville vært rart om vi ikke det var. Men vi vet at KrF trengs som en motvekt mot materialisme og liberalisme. Vi står for noe annet enn andre parti, sier hun, omgitt av stabler med valg-dvd-er og restopplaget av smågodt og valgaviser. Hun har nok allerede 2009 i partitankene.

T-skjorten med påskrift «Bruk hjerte og hode og stemme» kan sikkert brukes om igjen da, forresten.

At partiet i Hordaland har gjort et klart bedre valg enn partiets landsgjennomsnitt, hjelper også på KrF-humøret på Strandkaien.

Erna og van Gogh

Til vår grenseløse skuffelse er det ingen valgdepresjoner å spore i Høyre-huset borte på andre siden av Vågen heller. Ingen gråtkvalte scener og ingen som banker hverandre verken rød eller grønn.

Bare fylkessekretær Ole Kristian Hopp og informasjonssekretær Per Hervik Heggebø som har brukt morgenen til å rydde vekk alle spor etter valgkamp.

Og stortingsrepresentant Øyvind Halleraker som bruker ventetiden til Leirvik-båten til å lese og skrive litt trøstemail.

Alle er blide og fornøyd med jobben som er gjort i valgkampen.

På skryteveggen ser riktignok August D. Michelsen ikke helt fornøyd ut, men det gjorde han jo ikke alltid som bergensordfører på 1960-tallet heller.

I kommandorommet i 2. etasje er en halvtom Sprite og en bolle ballonger de eneste sporene synlige etter valgkampen. Erna henger fremdeles urørt på veggen ved siden av van Gogh og på ballongene står det fremdeles «Med rødt blir landet dødt».

Vi får se.

— Nå er det tid for ettertanke og analyse, medgir Halleraker, nybarbert etter nattens valgvake på Scruffy Murphy's.

Både han og fylkessekretæren er fornøyd med at den lokale valgkamp har gitt resultater betydelig over Høyres landsgjennomsnitt.

— Kanskje har noen noe å lære av oss. Nå skal vi uansett hvile ut, deretter bygge hverandre opp igjen til en opptur, sier Hopp og legger storsinnet til at Høyre gleder seg over at KrFs Laila Dåvøy sikret plassen på Tinget.

Med 60 Høyre-år

Samtidig som leder for Senior-Høyre. Kaare Jebsen (78) dukker inn fra regnet. Med 60 års fartstid i Høyre antar vi at han kommer innom for å dele sin skuffelse over valgnatten med blå partifeller.

Men, nei da. Veteranen kommer for å forberede neste seniormøte og neste møte i partigjengen som spiller bridge hver torsdag.

For da blir det «bridge as usual». Det skal mer enn en Carl I. Hagen til å stoppe sånt.

INGEN DEPRESJON: Verken fylkessekretær Kari Sørheim eller varaordfører Kristian Helland later til å ha mistet sitt politiske mot etter valgskuffelsen. Her har Helland ankommet KrF-høyborgen på Strandkaien for å drikke formiddagskaffe med partiapparatet.<p/>FOTO: JAN M. LILLEBØ
ETTERTANKE: - Tid for analyse, sa stortingsrepresentant Øyvind Halleraker, som dagen derpå var innom partikontoret i Høyres Hus Kong Oscars gate til litt felles ettertanke. Valget gikk ikke helt som partiledelsen forutsatte.<p/>FOTO: JAN M. LILLEBØ