— Våpenet er sjeldent og ble produsert i en kort periode i Frankrike. Trolig har det kommet til Norge i forbindelse med annen verdenskrig, tror politibetjent Dag Heggren ved Arna og Åsane politistasjon til BT.

Ukjent i Bergen

Våpenet, av typen Mab modell D med kaliber 765, ble produsert i Frankrike i perioden 1921 til 1940. Våpenet ble mye brukt under annen verdenskrig. Politier har grunn til å tro at store mengder av dette og andre våpen kom på avveie etter krigens slutt.

Stort lenger har ikke politiet kommet i jakten på dette konkrete våpenets opprinnelse.

— Jeg har ikke sett et slikt våpen tidligere. Det er heller ikke registrert hos oss. Vi har derfor ikke greid å spore det videre, sier Heggren.

Nå håper politiet at BTs lesere skal bringe dem nærmere svaret på gåten.

En av teoriene er at det kan ha blitt stjålet under innbrudd, men at det ikke er blitt meldt savnet av eieren i frykt for å bli straffet for ulovlig våpenbesittelse.

— Vi ønsker kontakt med personer som kjenner til detaljer om våpenets historie, eller personer som har eid et slikt våpen, sier politiførstebetjent Bent Raknes i Hordaland politidistrikt til BT.

Påvist av Flaten

Våpenet ble funnet i januar i år, etter at Tor Helge Flaten i et nytt avhør hadde tilstått drapet på Øyvind Bjarte Madsen. Flaten, som fra før er dømt for drapet, fortalte at han dumpet våpenet i et kumlokk i Eidsvåg drapsnatten for snart seks år siden.

Politiet reiste ut og fant våpenet, sterkt preget av tiden det har ligget der.

— Vi kan ikke si om det fortsatt er intakt. Våpenet er nå sendt til Kripos for videre undersøkelser, sier Raknes.

Den gamle drapssaken ble gjenopptatt i fjor høst, etter at Jarle Olsen avgav ny forklaring. Her forklarte Olsen sin tidligere bestekompis godt inn i saken. Blant annet knyttet han 25-åringen til drapsvåpenet. Av den grunn sitter mannen nå i varetekt siktet for medvirkning til overlagt drap. Han er også siktet for det samme i Lindås-drapet.

Kjente til våpenet

Om våpenet har Olsen forklart at han hadde det til disposisjon en stund forut for drapet. Olsen ble i sin tid dømt som arkitekten bak drapet i Åsane. Han har hele tiden hevdet sin uskyld, og sier at han bare sendte Flaten ut på en «smellejobb» hjemme hos Madsen.

Under rettssaken mot Olsen, Flaten og den såkalte «medhjelperen» ble det hevdet at det var fjerde person som hadde skaffet våpenet. Politiet fant aldri holdepunkter for å si at dette er riktig.

Flaten har i sitt nye avhør ikke brakt politiet nærmere våpenets opprinnelige eier. Det har heller ikke «medhjelperen», som ble dømt for å ha vært med på å skulle skyte Madsen i beina.

Nå håper politiet på respons fra publikum, og at de som vet noe kontakter politiet. Ønsker du ikke å snakke med politiet, kan du ring BTs krimgruppe på 02211, eller e-post til krim@bt.no

RUNE SÆVIG
RUNE SÆVIG