— Jeg er sykemeldt, og de indre forholdene i Arbeiderpartiet er i høyeste grad en medvirkende årsak til at jeg nå er utslitt og utbrent, sier Edda Matthiasdottir til BT.

I går sendte den tidligere AUF-lederen i Bergen brev til styret i Arbeiderpartiet i Bergen der hun kunngjør at hun trekker seg fra vervet som medlem i kvinnepolitisk styre. Hun forsvinner dermed også ut av representantskapet i Ap i Bergen.

I dag møtes det nye styret i Hordaland Ap. Til dette møtet har AUF varslet et brev som angivelig skal inneholde dokumentasjon på den mobbing og trakassering enkelte partimedlemmer skal ha blitt utsatt for.

Strid om kvinneverv

— Det er lenge siden det har vært drevet politikk i Hordaland Arbeiderparti. Etter det elendige valgresultatet i fjor har ledelsen i partiet både i Bergen og fylket bare vært opptatt av å feste grepet om sine maktposisjoner. Ranveig Frøiland og hennes våpendragere burde heller gått i seg selv og bidratt til en debatt om hvordan Ap skal komme ut av gjørmen, sier Edda Matthiasdottir i en samtale med BT.

Den konkrete foranledningen til at hun trekker seg, er en opprivende konflikt om hvem som skulle representere kvinnepolitisk styre i programkomiteen i Ap i Bergen.

Kort fortalt gikk striden ut på at flertallet i kvinnepolitisk styre innstilte Matthiasdottir til vervet. En av hovedbegrunnelsene var at programkomiteen trengte unge kvinner i etableringsfasen fordi Ap sliter med lav oppslutning i denne velgergruppen.

Styret i Arbeiderpartiet i Bergen reagerte skarpt på innstillingen, og hevdet den var i strid med vanlig organisasjonspraksis. Styret fastholdt at Ruth Brudvik, leder i kvinnepolitisk styre, skulle sitte som fast medlem i programkomiteen. Dermed brøt konflikten løs. I brevet til partistyret skriver Edda Matthiasdottir om påstander hun oppfatter som «ydmykende, sårende og ærekrenkende».

- Det måtte bare sprekke

Overfor BT hevder Matthiasdottir at denne krangelen om posisjoner føyer seg inn i den forgiftede atmosfæren mellom de stridende fraksjonene i partiet, mellom tidligere og nåværende AUF-ere og deres støttespillere på den ene side, og på den andre: fløyen som støtter Ranveig Frøiland og styret i fylkespartiet.

— Grupperingen du tilhører har ikke akkurat bidratt til å dempe gemyttene med udokumenterte påstander om mobbing og trakassering?

— Det som skjedde på årsmøtet i Ullensvang for ti dager siden var et resultat av lang tids oppmagasinert frustrasjon. Før eller siden måtte det bare sprekke. Vi har opplevd at AUF er blitt harselert med av Frøiland i mediene. Mange av dem jeg har beundret i partiet, er blitt motarbeidet og regelrett mobbet. Andre er kommet til posisjoner i fylkesstyret og partiet i Bergen fordi de har valgt å holde kjeft, hevder Matthiasdottir. Hun trekker frem Trond Tystad og Aksel Kloster som partifeller det står respekt av, «men som blir skviset ut fordi de ønsker forsoning med den yngre garde i partiet».

Gråter i stillhet

Matthiasdottir har ingen sympati med fylkesleder Ranveig Frøiland, som ikke orket å gå på talerstolen i Ullensvang etter å ha blitt bortimot æreskjelt av AUF-medlemmer.

— Andre i partiet har måttet gråte i stillhet. Så hennes reaksjon berører meg ikke, sier Matthiasdottir, som ledet AUF i Bergen frem til i fjor.

Hun har foreløpig ingen planer om å melde seg ut av Arbeiderpartiet.

— Jeg er sosialdemokrat i hjertet. Jeg elsker Arbeiderpartiet. Det er partikulturen jeg hater. Nå er jeg glad og lettet over å ha skrevet brevet til partistyret og føler en enorm lettelse over heretter å kunne bruke tiden min til mer fornuftige ting, sier Matthiasdottir.

HAR FÅTT NOK: Edda Matthiasdottir (25) trekker seg fra verv i Arbeiderpartiet i Bergen. Begrunnelsen er bråket og maktkampen. - Jeg vil heller bruke tiden til mer fornuftige saker, sier den tidligere AUF-lederen.
Foto: Knut Strand