Erik Skutle, som har erkjent bruk av hasj i perioden han sitter som stortingsrepresentant, kan ikke bli fratatt vervet som stortingsrepresentant selv om han skulle bli dømt.

Men Skutle ble i februar valgt til 2. nestleder i Bergen Høyre. Dette vervet vil han si fra seg som følge av narkotikasaken.

— Jegkommer til å trekke meg fra alle partiverv, men vil forsøke å bygge opptilliten igjen sakte, men sikkert, sier Skutle i en pressemelding torsdag kveld.

Avgjør skjebnen i helgen

Leder i Bergen Høyre, Kenneth Stien, sier at arbeidsutvalget i Bergen Høyre skal ha et ekstraordinært møte om saken i løpet av helgen.

— Hva er din reaksjon på det han har innrømmet?

— I Høyre har vi nulltoleranse for bruk av narkotika. Jeg kan ikke se at det han har gjort er forenlig med å ha et verv i partiet, sier Stien.

Han sier at han ikke er kjent med om det er flere medlemmer av Bergen Høyre som er involvert i saken.

Kan ikke kastes fra tinget

Saken vil i utgangspunktet ikke få konsekvenser for Skutles stortingsplass.

På Stortinget er man nemlig innvalgt som enkeltperson og ikke Høyre-medlem. Det betyr at Skutle fortsatt vil representere Hordaland, så lenge Erna Solberg er statsminister og trenger vara.Det samme var tilfelle da Henning Warloe i 2012 innrømmet bruk av narkotika. Han ble sittende ut perioden, og hadde sin siste dag på stortinget i oktober i fjor. Warloe ble ikke renominert til Stortinget, men ble hyllet av Erna Solberg under Høyres landsmøte i fjor.

Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Thor Erik Forsberg innrømmet høsten 2012 å ha røykt cannabis jevnlig. Han satt ut perioden, men ble ikke nominert på nytt av fylkespartiet.