— Det er utrolig at kortet mitt ikke fungerer her på Studentsenteret, sier Vagstad som studerer til ingeniør ved Høgskolen i Bergen.

— Dette gjelder ikke bare meg. Heller ikke mine medstudenter eller studenter fra NHH har kort som aksepteres på toalettene på senteret, legger han til.

- Utrolig

Mandag ettermiddag var han innom Studentsenteret for å spise. Biffsandwichen falt i smak, men ikke kortleseren utenfor toalettdøren.

— Jeg kom ikke inn og fikk beskjed om at mitt studentkort ikke samsvarer med systemet. Det samme skjedde for cirka et år siden. Jeg trodde dette var endret, sier han.

Men den gang ei.

— Hun som arbeidet i kafeteriaen slapp meg allernådigst inn. Alternativet var å gå ned i informasjonsskranken og få et lånekort. Utrolig at man har et så vanskelig system. Vi betaler tross alt avgift til Studentsamskipnaden i Bergen (SiB), på lik linje med de andre, sier han.

— Studentsenteret burde være tilgjengelig for alle som betaler avgiften, mener han.

- Fastlåst

— Situasjonen er litt fastlåst. Vi ønsker at alle studenter skal føle seg velkommen på Studentsenteret, men problemet er at det er Universitetet som eier bygget. HiB, NHH og UiB har ulike kortsystemer, sier Marita Monsen,kommunikasjonsleder i SiB.

Hun er usikker på om problemet blir løst noen gang. Saken ble tatt opp allerede i 2008, og er behandlet i både Velferdstinget og SiB-styret.

Avisen Studvest skrev om samme problemstilling høsten 2009.

Mulig løsning

— Da jeg begynte som eiendomsdirektør tenkte jeg at dette må jo være verdens enkleste ting å løse. Vi ønsker å gi alle studenter tilgang til toalettet, men dette er kortsystemer som langt på vei ikke snakker sammen, sier Even Berge, eiendomsdirektør i UiB.

Han tror likevel det finnes en løsning noen år frem i tid. Universitetet bruker nemlig 14 millioner kroner på å bytte ut hele kortsystemet sitt.

— Vi har nå flere ulike utrangerte systemer som krever mye manuelt arbeid med å legge inn nye brukere. Også HiB og NHH vurderer å bytte sine kortsystemer, og dette vil gjøre det mye lettere å gi andre studenter tilgang til enkelte av UiBs dører.

Innen studiestart 2013 skal alle kort og kortlesere på Universitetets 90 bygg være byttet ut. Arbeidet begynner allerede i høst.

— Toalettene på det gamle studentsenteret var byens største sprøyterom. Det nye senteret ligger tettere på Nygårdsparken, og dette er mye av grunnen til å dørene må være låst.

Si din mening i kommentarfeltet under!