Boligene som er lagt ut for salg med adresse Hatlestad terrasse har alle ligget ute på markedet siden april/mai uten å bli solgt. Prisantydningen er satt ned på samtlige. På noen er det kommet ut bud som er blitt avvist.

Skremmes vekk

Jan Svensen i Bjørgvin Eiendom stikker ikke under en stol at adressen skremmer vekk potensielle kjøpere, selv om flere av boligene ligger et godt stykke fra rasområdet.

Nå knytter det seg også stor spenning til hvem som kjøper alle rekkehusene som ble rammet av raset høsten 2005. For tre måneder siden ble de lagt ut til salg. Foreløpig har det ikke kommet inn bud.

Setter ned prisen

Siden mai i år har Svensen forsøkt å selge en enebolig i Hatlestad Terrasse. Det har gått tregt og prisantydningen er blitt satt ned tre ganger.

— Jeg synes det er rart. Det er snakk om en kvadratmeterpris på 13 000 kroner. Det er veldig, veldig lavt i dette området. Folk har muligheten for å gjøre et kupp. Jeg tror at adressen er eneste grunn til at dette huset ikke er solgt, sier megler Jan Svensen i Bjørgvin Eiendom.

Har han fått mange spørsmål fra potensielle kjøpere.

— Folk spør meg: Er det trygt å bo her? Da forteller jeg at området er finkjemmet av geologer. De kan ikke bo på et tryggere sted i Bergen, sier Svensen.

Vil endre navnet

Han mener at navnet Hatlestad terrasse rett og slett burde endres.

— Folk ser ikke hvor flott det er, men bare på adressen. Det er synd. Derfor burde vi ha endret navnet på adressen, slik at folk ikke forbinder dette stedet med tragedien, sier Svensen.

Notar Bergen Sør selger en bolig i Hatlestad terrasse 56 F. Prisantydningen er satt ned en gang.

— Noen mulige kjøpere har spurt om sikkerheten. Jeg forteller at dette er det sikreste stedet i Bergen. Men for kjøperne er det noe emosjonelt ved stedet. Sannheten er at dette er en flott plass med nydelig utsikt, sier Bjørn Arne Braathen, som er partner i Notar Bergen Sør.

Tungt marked

Daglig leder og eiendomsmegler Åse Nordin Strand i Meglerhuset Vest skal selge en bolig i Hatlestad Terrasse 52 A. Prisantydningen er satt ned en gang.

— Det er klart at adressen har ikke noen god klang. Det er mye psykologi i markedet. Men markedet er generelt tungt, sier Strand.

Tomten til tomannsboligen hun skal selge ble solgt etter rastragedien. Huset var ferdig bygget i fjor og ligger ikke i rasområdet.

— Burde en endre adressen?

— Nei. Naturkatastrofer kan inntre over alt og essensen er at man må gå videre, sier Strand.

Hun legger til:

— Folk som velger å kjøpe bolig på Hatlestad terrasse vil få en fantastisk sentral og fin beliggenhet. Vi håper markedet snur seg og at renten ikke går ytterligere opp så folk får råd til å kjøpe den boligen de drømmer om, sier Strand.

Ingen bud

For tre måneder siden la Eiendomsmegler Vest ut de rasrammede boligene for salg. De har ikke fått inn noen bud fra firmaer som kan tenke seg å renovere eller bygge på nytt i området.

— Vi har hatt en del visninger og har en del interessenter her i Bergen. Jeg synes det er vanskelig å si om adressen gjør det vanskeligere å selge. Noen vil sikkert være bekymret og ønsker ikke å bo der. Men dette vil jo gå seg til med tiden, sier ansvarlig megler Trond Lorentzen i Eiendomsmegler Vest.

Meglerfirmaet skal selge 11 rekkehus og fir tomter i det nederste feltet. De har en takst på 17,5 millioner kroner. Det er mulig at gjenstående boligene må rives og bygges opp igjen etter flere år i forfall.

Tre eiendommer ligger helt øverst, der raset gikk. Disse eiendommene er prisvurdert til fem millioner. Totalt 22,5 millioner må en kjøper ut med for å sikre seg hele området.

— Hvor lang tid forventer dere at det skal ta før boligene er solgt?

— Vi bruker den tiden som trengs. Vi har blant annet en plan for annonser utover høsten, sier Lorentzen.

PAUL SIGVE AMUNDSEN