– Jeg er litt forbauset. Leiligheten har rett nok ingen balkong, men ellers er standarden tipp topp, sier Olav Hagen i Hagen Eiendom.

Han er megler for en 52 kvadratmeter stor leilighet i Hans Hauges gate, som ble lagt ut for salg allerede før jul.

Etter tre visninger og fem måneder på markedet står leiligheten fortsatt tom. Verditaksten på boligen er 2,35 millioner kroner, noe som gir en kvadratmeterpris på drøye 45.000 kroner.

Prisantydningen er nå justert ned fra 2,09 millioner kroner til 1,89 millioner. Selv lurer Olav Hagen fælt på hvorfor salget uteblir.

– Standarden er høy og alt er på stell, men kanskje har leiligheten et rom for lite for mange kjøpere. Mange ønsker jo to soverom.

Tregest i Fana

Boligprisene fortsetter å stige (se undersak). Samtidig ligger boliger i Bergen lenger ute til salgs i dag enn på samme tid i fjor, viser en undersøkelse Bergens Tidende har foretatt på bakgrunn annonser på finn.no.

n 32 prosent av boligene på markedet har ligget ute til salgs i minst én måned. Det er fire prosentpoeng mer enn i juni i fjor.

n 23 prosent har ligget ute i minst to måneder, opp fra 14 prosent på samme tid i fjor.

I juni i fjor var det boligene i sentrum som lå lengst på hyllen. I dag er Fana den klart tregeste bydelen.

Færrest hyllevarmere er det i bydelene med de laveste boligprisene, det vil si Åsane, Fyllingsdalen, Bergen vest og Arna.

Feil priset

Gerhard Lygre, daglig leder ved Fana Sparebank Eiendom og leder av Norges Eiendomsmeglerforbund på Vestlandet, sier spekulantene er dem som blør mest.

– Mange av leilighetene som ikke blir solgt nå er leiligheter i nye prosjekter hvor spekulanter forsøker å selge med fortjeneste, sier Lygre.

Akkurat det, mener han, er blitt langt vanskeligere.

– Jeg har sett leiligheter som har ligget i over ett år. Vi har også hatt flere leiligheter som har vist seg vanskelige å selge.

Lygre mener de store, nye og dyre leilighetene er de som er tyngst å få unna.

– Liggetiden kan være et signal om at prisene skal ned. Men samtidig ser vi at prisene fortsatt stiger, og de leilighetene som blir solgt selges raskt. Boliger som blir liggende er ofte enten helt spesielle eller feil priset.

Urealistiske forventninger Et av nybyggene hvor mange spekulanter har kjøpt leiligheter er Nordnes Brygge. Ifølge Kurt F. Buck i Eiendomsmegler 1 har flere leiligheter i bygget ligget lenge.

Sjeføkonom Kjell Senneset ved Prognosesenteret sier tallene fra BT er en av de sterkeste indikatorene på at prisveksten i boligmarkedet er i ferd med å slutte.

– Jeg tror ikke det er snakk om et fall. Men alle våre modeller peker nå mot et kraftig fall i prisveksten fra og med andre halvår i år og i 2007 og 2008, sier Senneset.

Han legger til at årsaken til at det tar lengre tid å selge boliger enn tidligere kan være at boligselgerne har urealistiske forventninger.

– I stedet for å akseptere budene som kommer inn, vil noen ha høyt over markedspris.

– Venter på superprisen

Daglig leder Kenneth Aadland i Aktiv Eiendom tror mange meklere presses av boligselgerne til å gå for en høyere pris enn boligen egentlig er verdt.

– Dermed tar det lengre tid å selge, siden du da må teste boligen ut på flere visninger, sier Aadland.

Han tror samtidig at mange av boligene som står til salgs i sentrum vil selges av gårde relativt kjapt når studentinnrykket kommer i juli.

– En del selgere sitter og venter på superprisen.