• God morgen og velkommen til årets stafett. Dette blir bra! Får vi dagens første heiasang?- Heeehey beibi ...kremt ...- Bra, Sofus.

Det skjedde første gang i 1973. Elevene ved NHH var splittet i synet på EF etter avstemningen året før, og trengte en ytre «fiende». Erkerivalen BI i Oslo ble kontaktet, og siden har det gått pinn i pinn mellom de to byene hvert år.

I går gikk startskuddet for årets stafett mellom Bergen og Oslo. Tre dagers ferd over fjellet venter — til bens og på hjul.

Bare for å ha nevnt det, sånn i all beskjedenhet: Bergen har stukket av med mesteparten av seirene.

Øl og bananer til frokost

Kriblende, gjespende, spent, småstresset og muntert morgenliv foran skolen. Kald luft, varm aprilsol. Noen av heierne er i gang med å innta dagens frokost, en flaske øl. Forhåpentlig ikke hverdagskost. Men skal man på tur, så skal man på tur.

Den første av de 123 etappene er forbeholdt jentene. Marita H. Thomassen, som skal løpe for NHH, har vært oppe siden klokken syv for å jogge gjennom løypen sin på 2,2 kilometer.

— Æ e skitnervøs! innrømmer Marita og småtripper på asfalten. Men hun er så godt som klar. Og taktikken?

— Har egentlig ingen taktikk. Er fornøyd bare jeg kommer i mål, smiler hun. Det er ikke dermed sagt at Marita tar lett på oppgaven. Hun har ligget i hardtrening den siste måneden og vet godt at første etappe er viktig.

Konkurrent Elisabeth Skasberget er enig.

— Det er litt spesielt å løpe først, sier hun nervøst og klamrer seg til stafettpinnen.

I følgebilen ligger kilovis med bananer og litervis med vann.

Seiersdukkert

Det fine er at Elisabeth og Marita kan kose seg og slappe av resten av turen. For det er mye kos forbundet med BergeNSBaneløpet. Klart det. «Vårens sprøeste eventyr», ifølge studentene selv.

Før start skal det underholdes.

En gjeng damer med hvite klær og brune mager entrer utepodiet for å danse stafetten i gang.

— Å dævelten, ska dem vær med over fjellet? utbryter en publikummer type hankjønn håpefullt.

Fire busser og syv biler står klare til å følge løperne gjennom samtlige etapper. Flere vil henge seg på etter hvert. Det blir musikk, heiarop, filming og halloi. Grand finale er Banketten. En fin påsketur, får vi vite - og det er leeenge til eksamen i slutten av mai.

Ikke alle skal bidra sportslig til løpet, for å si det sånn.

— Min jobb er å holde stemningen oppe, sier Helge Grytnes før han går inn i en av bussene.

Viktig det også. Etter morgenstemningen i Helleveien å dømme kommer ikke humørspredningen til å bli veldig vanskelig. God tur!

...og bare for å ha nevnt det også: Etter 22 etapper ledet NHH i går ettermiddag med 27,53 sekunder.

OSLO NESTE: Om tre dager er stafettens 123 etapper unnagjort, og lederen for taperlaget kastes på sjøen. Fin stil hos Elisabeth Skasberget (BI, t.v.) og Marita H. Thommassen (NHH) på første etappe.