— Dette er strålende. Først og fremst er det en bekreftelse på at det norske seilskipsmiljøet har et pågangsmot som er helt sjeldent, sier Einar Corwin, direktør for Stiftelsen Skoleskipet Christian Radich, til NTB på telefon fra Aalborg.

Det var 60 skip fra hele verden som stilte til start i klassen for tradisjonelle seilskuter på over 40 meter da første etappe mellom Antwerpen i Belgia og Aalborg i Danmark tok til. Alle i klassen for store seilskuter er utstyrt med gammeldags rigg og store seil.

Straffetid

Da første etappe var over i Aalborg torsdag, etter to døgn, var det klart at skoleskipet Christian Radich tok første plass, med Statsraad Lehmkuhl på nummer to. Som nummer tre fulgte Sørlandet.

Plasseringene baserer seg på såkalt korrigert tid. Man har altså tatt hensyn til at skipenes ulikheter gir dem forskjellig utgangspunkt.

Alt gikk imidlertid ikke helt etter reglene da starten gikk. For Statsraad Lehmkuhl var for tidlig over startlinjen, og fikk dermed straffetid i tillegg.

Tjuvstart

— Det skal ikke lønne seg å tjuvstarte, sier Corwin med glimt i øyet og gleder seg over førsteplassen foran Statsraad Lehmkuhl.

Han legger til at de norske skoleskipene er veldig gode venner, og han er stolt over at det ble tredobbelt norsk. Ifølge ham skjer det svært ofte at de norske er i tet.

— Det at de norske alltid er på topp, sier litt om innsatsen på skipene, sier han. Om bord i de norske skipene var det 300 betalende medseilere fra 14 nasjoner.

Etappetiden på to døgn fra Antwerpen er svært raskt, ifølge Corwin, og skyldes kraftig medvind.

Neste havn for skutene er Kristiansand, deretter går seilasen til mål i Hartlepool i England.