— Nå er det like før jeg tar initiativ til et borgervern her i området, sier Kjetil Bjørnberg, eier og styreleder i Mix-kiosken «Mat Døgnet Rundt» i Kong Oscars gate.

Gårsdagens ran var det tredje bare i år for storkiosken. Ingen er så langt pågrepet for noen av de tre ranene. Bjørnberg mener forklaringen ligger i rusmisbrukermiljøet rund Korskirken, som ligger like ved.

— De har i lang tid plaget oss med tyverier og nasking. Den siste tiden har det hardnet enda mer til, sier Bjørnberg.

Aksjon mot hospits

Klokken var 07.21 i går morges da ranerne kom inn i Mix-kiosken. Da var det to personer i lokalet, en ansatt og en kunde. En av ranerne skal ha vist frem en pistolliknende gjenstand, og beordret de to i butikken ned på gulvet. Det skal ikke ha blitt løsnet skudd, og ingen kom heller fysisk til skade.

— Gjerningsmennene flyktet fra stedet, og løp innover Kong Oscars gate, sier politiets informasjonsleder, Trygve Hillestad.

Væpnet politi og krimteknikere gjennomsøkte kort tid etter et hospits i Hollendergaten, men uten resultat.

— Vi måtte sjekke en del folk i nabolaget, for å finne ut om de kunne ha noe med ranet å gjøre. Årsaken til at politiet bevæpnet seg, var at gjerningsmennene skal ha brukt våpen under ranet, sier Hillestad.

Har gode bilder

Politiet jobbet i hele går på spreng med å finstudere bildene fra kioskens overvåkingskameraer. Etter det BT kjenner til, skal det være mulig å se ransmennenes ansikter på deler av opptaket.

— Vi har sikret oss veldig gode bilder av ranerne, så denne gangen bør det være godt håp om at politiet får fatt i gjerningsmennene, sier Kjetil Bjørnberg, hovedaksjonær og styreleder for Mix-kiosken «Mat Døgnet Rundt AS».

Politiet gikk i går ettermiddag ut med følgende signalement av de to ranerne:

n Mann iført mørk jakke med hette, grønn lue under hetten, lys skjorte/genser under jakken, lys bukse (mulig lys blå), og mørke sko.

n Mann med mørkt fyldig hår, iført knesid frakk med store krageslag, blå caps med brun skygge, logo og mulig øreklaffer, mørk bukse.

Femte ran totalt

Ranet i går var det femte totalt for storkiosken i Kong Oscars gate:

n Tidlig i 2001 blir en kvinnelig ansatt ranet idet hun er på vei til nattsafen med kassabeholdningen.

n I mars samme år blir en annen kvinnelig ansatt ranet med en sprøyte.

n Natt til 5. mai i år slår «paraplyraneren» til for første gang. Den maskerte mannen retter en lekepistol mot den mannlige ekspeditøren, og skjuler seg for overvåkingskameraene med en paraply.

n 15 dager senere slår han til igjen, mot samme ekspeditør, denne gang med et ekte skytevåpen. Totalutbyttet på de to ranene blir om lag 10.000 kroner.

Skjermer ekspeditøren

Etter det første ranet i mai, satte eierne i verk en rekke ransforebyggende tiltak. Daværende daglig leder luftet også tanken om å legge ned kiosken. Men nå virker eierne fast bestemt på ikke å la seg knekke av de kriminelle.

— Vi har investert 100.000 kroner i sikkerhetstiltak etter de forrige ranene. Å legge ned, er et spørsmål vi ikke diskuterer, sier Bjørnberg.

BT fikk i går ikke snakke med ekspeditøren som var på jobb under ranet. Ifølge daglig leder i kiosken, Ørjan Hauge, ønsker man å skjerme vedkommende.

— Det går etter forholdene bra med både personen som var på jobb, og kunden som var i butikken da ranet skjedde. Vi vil følge opp begge to, og vi vil gjøre alt for å hjelpe politiet i deres arbeid, forteller Kjetil Bjørnberg.

UTSATT KIOSK: Gjerningsmennene flyktet fra Mix-kiosken, og løp innover Kong Oscars gate. Det forteller politiets informasjonsleder, Trygve Hillestad. Her er politiet i arbeid på stedet.