Vi traff de tre karene i Rosendal søndag ettermiddag, der de lå med den gamle skuten fra 1931, 45 fot bygd hos Nerheim i Ølve. Båten er like fin som da den var ny.

Dette er den legendariske nordsjøskuten som forlot Masfjorden høsten 1941 med 27 flyktninger om bord, flere av dem fra Stein-organisasjonen. Den gangen var det Monrad Kvinge som eide «Leda», han var selv skipper på overfarten og hadde konen med.

Litt uvanlige pensjonister

Vi sitter inne i salongen og prater.

— Du kan tro vi var heldige i dag. Vi kom i snakk med en kar på kaien her, en enestående grei mann. Knut Skåla er pensjonert lærer, og han viste oss rundt her i Rosendal. Det var en sjelden opplevelse, og en fantastisk mann.

— Ser du bildet på veggen der? Det er Fredrik Kayser, han var en av flyktningene som ville over til Shetland, forteller skipper Einå Lahti, som fyller 90 år 24. november.

— Du holder deg godt!

— Ja, jo, men det er noe dritt å bli gammel. Eg har så mye eg skulle gjort. Men vi klarer oss godt. Vi har reist sånn som dette i flere år, sier Einå, som bor på Sandnes i Masfjorden.

— Du klarer å holde skuten ved like, den ser jo helt tipp topp ut.

— Jo, men det er litt arbeid. Heldigvis har vi slipp, med tak der trekker vi skuten opp om vinteren. Vi sparer mye pussing på den måten.

Han viser oss rundt på skuten han har hatt siden 1959.

Sterk og god

Først ned i sovelugaren under dekk. Her er det god plass med fire køyer langs skutesiden.

— Her ligger Håkon, der borte Knut, og eg der fremme bak forhenget.

— Så her blir mye god snorking?

— Nei, i grunnen ikke, eg har hørt lite til det, smiler han.

— Men du må se maskinen også.

Einå tar oss med akter. Han kryper inn en trang dør og ned i maskinrommet.

— Dette er en god maskin, kan du tro. En Man bygd i Tyskland like etter krigen, 70 hester. Han er saktegående, bare 500 omdreininger, så en sånn motor varer evig.

— Den bruker vel mye diesel denne store karen?

— Nei, bare 11 liter i timen med 8,2 knop.

Tøffer videre

De tre karene forlot Masfjorden mandag. På veien mot Rosendal har de vært innom Døsjo, Storebø, Brandasund, Sagvåg, Leirvik, Sunde og Husnes.

— Hvor skal dere nå?

— Ja, kor går vi nå, karer?

Håkon og Knut bare trekker på skuldrene.

— Vi får ta en liten prat og bestemme oss, sier Einå.

— Vi reiser nå bare rundt og treffer gamle kjente.

Like etter vi gikk fra bordet, tøffet de videre utover fjorden med feriebåten sin.

FERIE I ROSENDAL: Einå Lahti (snart 90), Håkon Andvik (85) fra Knarvik og Knut Nordland (76) fra Andvik farter rundt i fjordene uten mål, men med mye mening.