D aniel Vannebo (22)

gatevold_03.jpg
VEGAR VALDE

— Jeg fikk et glass i bakhodet på et utested. Det var noen som ble veldig sjalu fordi jeg visstnok sjekket opp en jente han var interessert i. Jeg måtte sette meg ned i fem minutter og fikk problemer med å snakke. Neste dag var jeg stivnet helt til i nakken og dro på legevakten. Måtte innom Haukeland for en MR-undersøkelse. Heldigvis var ikke skaden alvorlig. - Hvordan virket det inn på deg?

— Etter den episoden var jeg lite ute i en periode, og jeg holdt meg unna det stedet. Der følte jeg meg ikke trygg. Men det går jo ikke an å holde seg hjemme resten av livet etter en sånn opplevelse. Jeg opplever meg tryggere nå og forsøker å være ute med en god gjeng. Vi passer på hverandre. Så er det om å gjøre å ikke drikke seg for full og miste kontrollen, og passe på kompiser om de er blitt for fulle, sånn at det ikke oppstår noen situasjoner.

— Jeg har vært vitne til voldsepisoder i Bergen sentrum. Det handler stort sett alltid om fulle folk. I slike situasjoner holder jeg meg unna.

Bjørnar Fuglseth (30)

gatevold_02.jpg
VEGAR VALDE

— Jeg har aldri vært utsatt for vold, men jeg har vært oppi situasjoner som har vært ubehagelige, men det har aldri utviklet seg til noe alvorlig. I slike situasjoner forsøker jeg alltid å trekke meg unna. Jeg har ikke lyst til å komme opp i vanskeligheter.- Jeg er som oftest ute med kompiser. Da vet du at du har noen som støtter deg og kan hjelpe deg om noe skulle skje.

— Mitt beste råd er å trekke seg unna de truende situasjonen og dessuten unngå de verste stedene, slik som Torgallmenningen og drosjekøene. Der er det lett å komme opp i bråk. Jeg har vært i byen på kveldstid noen ganger når jeg ikke ha drukket. Da merker du godt hvor ille det er. Folk drikker mye og det er mange fulle ungdommer.

Daniel Dobrev (20)

gatevold_01.jpg
VEGAR VALDE

— Jeg har aldri vært utsatt for vold, men jeg husker engang det var nære på. Det var en person som tok noe jeg gjorde ille opp. Han drev og knuffet med meg og ville sloss, men jeg tok ikke noe initiativ som gjorde at situasjonen eskalerte, og det hele roet seg ned. Jeg er ikke en slik person som havner i slike situasjoner. - Hva mener du med det?

— Jeg bidrar aldri til at temperaturen øker og situasjonen blir mer alvorlig. Jeg tror det i stor grad er opp til hver enkelt og hvordan de handler om de havner i trøbbel eller ikke. De har rett og slett et anlegg for det. Hva skulle ellers grunnen være til at sånne som meg ikke havner i bråk?

— Jeg går ut sammen med kompiser og det gir deg nok litt mer selvtillit å vite at de backer deg opp om noe skulle skje.

- Er dere en gjeng sammen kan vel det også bety at det blir lettere fyr i teltet?

— Ja, det er klart. I situasjoner der du blir beskyttet av kompiser kan temperaturen øke. Veldig ofte handler jo dette om rus. Ting som ellers ikke har noen betydning blir plutselig viktige og utvikler seg til en konflikt når du er ruset.

vold380smal.jpg