Mandag denne uken trådte de varslede kuttiltakene på Kvinneklinikken i kraft. Barselloftet på Haukeland Hotell er lagt ned, og etter fødselen kan fedrene bare besøke mor og barn mellom klokken 17 til 20. Med unntak av spesielle forhold er det nemlig slutt på tilbudet om familierom ved barselavdelingen. Det får nybakte fedre til å reagere.

– Man har gått 30 år tilbake i tid. Den viktige tiden i startfasen burde man få være sammen med barn og kone, sier Jørgen Klem.

Natt til onsdag fikk han og konen en datter. Fire timer etter fødselen fikk far beskjed om å dra hjem, og å komme tilbake klokken 17 dagen etter.

– Vi spurte om familierom, men det var ikke sjanse. Konen min var nesten på gråten da jeg måtte dra. Hun har full bekkenløsning og kan ikke gå. Det er skikkelig kjipt å ikke kunne være her, sier Klem.

Han og konen visste om kuttene, og vurderte på forhånd å reise til Voss. Nå angrer de på at de ikke reiste.

— Går og tripper

I gangen utenfor Føden treffer vi også Thomas Dahle. Han og konen fikk sin førstefødte på søndag, en gutt som kom med keisersnitt.

– Jeg ble overrasket over visittreglene. Jeg kan ikke skjønne at det er mulig i et så rikt land, sier en frustrert Dahle.

– Man går bare og tripper til man skal opp og besøke dem, sier den nybakte pappaen.

Andre besøkende har fremdeles visittid fra klokken 19 til 20, men Kvinneklinikken oppfordrer til begrenset besøk av andre enn den nyfødtes far og søsken. Årsaken er at mor og barn bør skjermes i den korte barseltiden på KK, 48 timer ved ukomplisert fødsel.

Kan få jordmor hjem

For fødende som ønsker å reise ekstra tidlig hjem og være med i prosjektet Jordmor-hjem, vil familierom likevel være tilgjengelig.

– Dette prosjektet bygger på familiebasert barselomsorg og hjemreise innen 24 timer etter fødsel. Familier som ønsker å være med får familierom etter fødselen, og videre oppfølging med besøk av jordmor hjemme den første uken etter fødselen, sier klinikkoverjordmor Gunn Gabrielsen.

**Les også:

Flere vil rett hjem etter fødsel**

Prosjektet har hittil vært et lite tilbud drevet av én jordmor i 50 prosent stilling. Nå har det kommet støtte fra Helse— og omsorgsdepartementet slik at tilbudet kan utvides.

Mangler finansiering

Tilbudet på Storken og fødeavdelingen vil likevel være det samme som før. Men for dem som synes at kuttene på KK ikke er til å leve med, er der et lite lys i tunnelen:

– Det er meningen at vi skal få fire kombinerte føde- og barselavdelinger med tilhørende familierom. Første del av ombyggingen står ferdig, men vi mangler finansiering til videre byggetrinn, sier Gabrielsen.

Mer informasjon om kuttiltakene og det totale fødetilbudet på Kvinneklinikken vil være omtalt i Helse Bergens informasjonsavis som kommer ut til alle husstander i Hordaland i slutten av mai.

Hva synes du om endringene på KK? Si din mening i kommentarfeltet under.

Eirik Brekke
Trangere tider ved Kvinneklinikken fra nå av.