«Operasjon Viking» begynte klokken 06.00 og omfatter aksjoner i Norge, Sverige, Finland og Danmark.

Tre bergensere

Blant de pågrepne er to menn fra Bergen sentrum og én mann fra Bergen vest. Alle tre ble arrestert i sine egne hjem, bekrefter Jens Fredrik Ekmann ved Vold— og sedelighetsavsnittet på Bergen sentrum politistasjon.

Alle tre er siktet for besittelse av barneporno. Det er ennå uklart om de også kan ha distribuert bildene og videoene.

— Vi har ikke fått gått gjennom beslaget ennå. Det er mange DVD-filmer og harddisker, men hva som befinner seg på dem, har vi ikke oversikt over, sier Ekmann.

De pågrepne er 29, 34 og 57 år gamle. Ingen av dem har familie som de bor sammen med, ifølge politiet. Mennene er heller ikke i vanlig, fast arbeid.

Tok mobiltelefoner

I tillegg til store mengder datautstyr har politiet beslaglagt mobiltelefoner.

— Kommunikasjon er viktig ved distribusjon av denne typen materiale. Derfor er vi interessert i telefonene, sier Ekmann.

Krimteknikere har begynt å gå gjennom beslaget. Det er også satt i gang avhør av de tre mennene.

De pågrepne mennene kan bli fremstilt for varetektsfengsling tidligst onsdag.

Filmer og bilder

Politiet i Hordaland gikk til aksjon etter anmodning fra Kripos, som har stått for spaning og etterretning. Pågripelsene i Hordaland inngår i en stor aksjon mot 81 adresser i hele Norden.

Felles for alle de arresterte er at de er mistenkt for distribusjon av filmer og bilder som viser seksuelle overgrep mot barn. Distribusjonen skal ha skjedd via et såkalt fildelingsnettverk.

Noen av barna på overgrepsbildene er babyer.

— Det dreier seg om svært små barn helt ned i spedbarnsalderen, sier John Ståle Stamnes i Kripos til Dagbladet.

15 nordmenn tatt

Totalt 15 personer over hele landet er pågrepet, opplyser Kripos - én kvinne og 14 menn. Politiet har beslaglagt en rekke datamaskiner.

Informasjonsrådgiver Leiv-Rune Gully i Kripos opplyser til Aftenposten.no at politiet har aksjonert i disse politidistriktene: Agder, Asker og Bærum, Hordaland, Oslo, Telemark, Hedmark, Salten, Søndre Buskerud, Helgeland, Rogaland og Gudbrandsdalen.

Kripos vil foreløpig ikke gå ut med ytterligere informasjon om de siktede.

Styrt fra Danmark

Viking var koordinert fra Danmark. Det var under en felles nordisk offensiv på internett i mai at politiet påviste at datamaskiner på 81 adresser var involvert, ifølge NTB.

Norsk politi satt i utgangspunktet med en liste på over 300 personer som det kunne bli aktuelt å aksjonere mot, men de 15 personene som nå er pågrepet er de som skal ha vært i besittelse av det groveste materialet, ifølge Aftenposten.no.

Ifølge den danske avisen Politiken leter politiet etter skandinaviske barn som kan være ofre for overgrepene.