Utrykningspolitiet hadde to kontroller i Åsane torsdag kveld.

93 km/t i 60-sone

I Tertnesveien stoppet UP en mann i 30-årene.

— Han kjørte uten førerkort og ble anmeldt for det, sier politiførstebetjent Stein Hammersland ved Bergen Nord politistasjon til bt.no.

I Salhusveien ble totalt 120 kontrollerte. Til sammen fem bilførere ble anmeldt. En for fart, en for narkotika og tre for å ha kjørt uten førerkort.

— En 18 år gammel mann kjørte i 93 km/t i 60-sonen. Han mistet førerkortet, sier Hammersland.

Politiet varsler at de kommer til å ha en del kontroller i nyttårshelgen

— Vi hanker jevnt og trutt inn folk for ruskjøring, sier leder for trafikkseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon, Jens Kleppe, til bt.no.

Flere hundre tatt uten lapp

I går ble to personer tatt for å kjøre uten gyldig førerkort i Åsane.

— Det er et økende problem. Uten at jeg har noen klar statistikk, vil jeg si at vi tar flere og flere som kjører uten gyldig førerkort. I Bergen har vi år tatt mellom 300 og 400 bilførere uten gyldig sertifikat, sier Kleppe.

- Er dette folk som aldri har hatt førerkort?

— Noen har aldri hatt førerkort. Noen har mistet det førerkortet, men fortsetter å kjøre bil likevel. Det er også noen eldre bilførere over 70 år som ikke har gyldig legeerklæring. I tillegg er det en del folk som kommer til landet og kjører på førerkort som ikke er gyldige i Norge, sier Kleppe

5200 kroner for ikke å stoppe

— En 31 år gammel mann stoppet ikke for stoppskilt ved E39 i krysset Halhjemsvegen/Lepsøyvegen. Han ønsket ikke å vedta et forenklet forelegg på 5200 kroner og tre prikker, sier distriktsleder for UP på Vestlandet, Leon Nordanger til bt.no.

— Hans begrunnelse for ikke å vedta forelegget var at han ikke var enig i at han unnlot å stoppe helt ved skiltet/sperrelinjen. Dessuten hevdet han det ikke var annen trafikk på veien på det aktuelle tidspunkt.

- Er det så farlig når det ikke er trafikk på veien? Det er jo jul og greier.

— Vi har bare noen få av disse skiltene i hele Hordaland og de står i særs trafikkfarlige kryss. Derfor håndhever vi brudd mot dem knallhardt. Dersom denne bilføreren blir bøtelagt/domfelt kan han regne med en bot på 6200 kroner. Han vil også bli registrert i bøteregisteret, noe som kan ha betydning ved for eksempel søknad av visum til USA, sier Nordanger.

FLERE UTEN FØRERKORT: Jens Kleppe og hans kolleger har tatt flere hundre bilførere som kjører uten førerkort i Bergen i år.
RUNE SÆVIG (ARKIV)