Den antatte hovedmannen, en 30-åring, ble begjært varetektsfengslet for fire uker siden, men forhørsretten mente det ikke forelå fare for bevisforspillelse eller gjentakelse, og løslot derfor mannen.

— Vi har satt store ressurser inn på å komme til bunns i saken, men etterforskningen er omfattende og tidkrevende, opplyser politiadjutant Tore Johan Sørland ved Hordaland politidistrikt.

Selger pins

30-åringen har flere selskaper, både registrerte og uregistrerte. Ett av selskapene har spesialisert seg på salg av pins. Dette selskapet ble for noen år siden engasjert av Trafikkskaddes Forening Vestlandet for å skaffe inntekter.

Mannen organiserte pinssalg for Trafikkskaddes Forening over hele landet.

Han har skaffet seg selgere ved å kontakte skoler en rekke steder i Norge. Utsalgsprisen for pinsene har vært førti kroner. Skoleelevene skal ha blitt lovet provisjon av salget, og 30-åringen har også lovet bonus og ekstrapremier til de elevene som selger mest. Skolene skulle få cd-plater og refleksvester, som mange skoler slett ikke har sett noe til.

— Vi etterforsker om han også kan ha bedratt noen av skoleelevene, sier politiadjutant Sørland.

Ingen salgstall

Trafikkskaddes Forening Vestlandet var lovet fem-seks kroner for hver solgte pins i deres navn. Foreningen har fått overført en del penger, men verken 30-åringen eller de to øvrige siktede har lagt frem nøyaktige oversikter med salgstall. Han er derfor også siktet for manglende regnskapsførsel.

— Vi har mistanke om at hele omsetningen ikke er oppgitt til oppdragsgiveren, Trafikkskaddes Forening Vestlandet. Vi vet ikke eksakt hvor store summer som er involvert, men ser ikke bort fra at beløpene kan være betydelige. Omsetningen har vært stor, sier Tore Johan Sørland ved Hordaland politidistrikt.

Fem-seks år

Pinsene er formet som et trafikkskilt, med en elg i midten. Salgsaktiviteten skal ha pågått i fem-seks år, men politiet konsentrerer etterforskningen om de to siste årene.

Politiadjutant Sørland understreker at ingen medlemmer, eller andre med direkte tilknytning til Trafikkskaddes Forening Vestlandet, er mistenkt i saken.

— Det kan se ut som om organisasjonens navn er utnyttet. Også de som har kjøpt pinsene, kan være ført bak lyset, sier han.

30-åringen har selv stiftet og drevet en annen ideell organisasjon, Foreningen mot vold. I denne foreningens navn har han solgt talglys, organisert på samme måte som pinssalget. Ett av selskapene til 30-åringen ble nylig slått konkurs. I boberetningen heter det at «det under bobehandlingen ikke er fremkommet at noen av de innsamlede midlene er kommet antivoldarbeid til gode».

30-åringen ble pågrepet i midten av mai da han kom tilbake til Bergen etter en reise. Politiet ransaket kontorene hans, og gjorde flere beslag.

Saumfarer bankkonti

— Vi saumfarer nå bevegelsene på flere bankkonti, sier politiadjutant Sørland.

Han tror antall klager eller anmeldelser mot mannen kan øke.

— Vi regner med at en rekke skoler ikke er kjent med at deres elever kan ha blitt lurt til å selge disse pinsene, sier politiadjutant Tore Johan Sørland.

Han presiserer at de som har solgt pinsene ikke har gjort noe ulovlig.

30-åringen drev tidligere nøyaktig samme virksomhet i Sverige. I navnet til Riksföreningen för Trafikskadade solgte han de samme pinsene som i Norge. Minst en skole anmeldte ham, og svensk politi iverksatte etterforskning mot 30-åringen. Denne er ikke avsluttet.

Bergens Tidende klarte i går ikke å komme i kontakt med den svindelsiktede 30-åringen.

PINSSALG: Skoleelever har solgt slike pins til inntekt for Trafikkskaddes Forening Vestlandet. Politiet etterforsker nå om de som organiserte salget har forsynt seg ulovlig av inntektene.
Foto: Eirik Brekke