— Politiet er skikkelig ute og kjøre. Jeg er 110 prosent sikker på at min sønn ikke har noe med drapene å gjøre, sier faren til 25-åringen.

Flere måneders politispaning resulterte i går i en oppsiktsvekkende utvikling i to av de mest omtalte drapssakene i Bergen de siste årene.

Tre menn, 25, 26 og 29 år gamle ble i går pågrepet, siktet for medvirkning til Lindås-drapet i 1999.

25-åringen er i tillegg siktet for medvirkning til Åsane-drapet i 2000.

Gikk til aksjon

Flere personer er for lengst dømt i de to sakene. Men i kriminelle miljøer har det lenge versert rykter om at flere personer hadde en finger med i spillet.

Nye vitneforklaringer ga politiet holdepunkter for at ryktene kunne være sanne. I går gikk flere tjenestemenn til aksjon mot de tre som nå er siktet.29-åringen sitter for tiden inne, og ble kjørt direkte fra fengselet til avhør. Utpå formiddagen ble også 26-åringen pågrepet og brakt inn til avhør.

Begge de to vitnet i retten under Lindås-saken. 29-åringen beskrives som en venn av Truls Guttormsen, som ble dømt for drapet.

25-åringen, som politiet mener er mest sentral av de tre pågrepne, har foreløpig ikke forklart seg for politiet. Men alle tre har gjort det klart at de nekter enhver form for straffskyld.

— Min klient er sjokkert over beskyldningene, sier 26-åringens forsvarer, advokat Gisle Didriksen.

— Min klient ble svært overrasket over pågripelsen, sier 29-åringens forsvarer, advokat Fredrik Verling.

- La drapsplan

Ifølge siktelsen deltok de tre mennene på et møte med Guttormsen og en 41 år gammel mann for å planlegge hvordan Yngve Elvik skulle drepes. Møtet, som foregikk i en privat leilighet, skal være detaljert beskrevet overfor politiet.

Dagen etter skal Guttormsen ha gjennomført drapet som planlagt. Elvik ble skutt med hagle i Gjervik i Lindås. Guttormsen ble dømt til 18 års fengsel for å ha gjennomført drapet. Han tok senere sitt eget liv i fengselet.

— Min klient stiller seg uforstående til at han skal ha deltatt på noe møte og planlagt et drap. Han kjenner knapt disse andre personene, sier 25-åringens forsvarer, advokat John Christian Elden.

41-åringen som også skal ha deltatt på møtet, var på et tidspunkt siktet for drapet, men siktelsen ble frafalt. Han ble senere dømt for falsk forklaring etter å ha forsøkt å legge skylden for drapet på en annen, navngitt person.

- Skaffet pistol

Ifølge politiets siktelse skal 25-åringen som nå er pågrepet også ha vært sentral i forbindelse med drapet på Øyvind Bjarte Madsen året etter. 25-åringen skal ha skaffet til veie pistolen som ble brukt som drapsvåpen.

25-åringen var med på å overlevere pistolen til Tor Helge Flaten ved Proffen gatekjøkken kort tid før drapet. Flaten ble dømt til 18 års fengsel for å ha skutt Madsen, mens Jarle Olsen fikk 21 år for å ha bestilt drapet.

De tre pågrepne mennene blir trolig fremstilt for varetektsfengsling i dag. Politiet sendte i går ut en kort pressemelding, men er ellers svært tilbakeholden med opplysninger.

— Jeg kan ikke kommentere saken ut over det som står i pressemeldingen, sier politiinspektør Svein Erik Krogvold, som likevel ikke utelukker at det kan komme nye pågripelser i sakene.

Truls Guttormsen hevdet helt til det siste at han ble uskyldig dømt for Lindås-drapet.

— Guttormsen sa hele tiden at ikke alt var kommet frem i saken. Jeg håper denne etterforskningen fører til at vi får avklart hans rolle, sier forsvareren hans, advokat Odd Drevland.

OFFER:Øyvind BjarteMadsen bledrept i Åsanedrapet.
OFFER:DatakonsulentYngve Elvikble drept iLindås-drapet.