Klokken 02.53 slo Hovedredningssentralen for Sør-Norge alarm. Nødsignaler fra en seilbåt fra Shetland til Bergen var nettopp fanget opp.

— Rogaland radio fanget opp en melding som var veldig vanskelig å lese på VHF. Så løste de ut nødpeilesenderen, sier Ola Vaage, redningsleder hos Hovedredningssentralen.

- Gjorde alt riktig

Seilbåten var på vei fra Lerwick på Shetland til Bergen med tre mann om bord da hovedmasten knakk. Det var nordvestlig kuling i området. Hovedredningssentralen anmodet redningshelikopteretOseberg-plattformen til Statoil om å dra ut og søke etter havaristen.

Et Sea King-helikopter fra Florø og kystvaktskipet KV «Ålesund» ble også sendt mot seilbåten, som lå cirka 48 nautiske mil vest for Flesland.

Redningshelikopteret fra Oseberg kom først frem.

— De tre på havaristen sendte opp pyroteknisk utstyr da helikopteret nærmet seg. De har gjort alt riktig, sier Vaage.

Fryktet forlis

Redningshelikopteret sende ned redningsmann og hentet dem opp en etter en. Klokken 04.15 i natt meldte Hovedredningssentralen at de tre britene var plukket opp av helikopter.

— Det har vært gjort veldig godt arbeid. Det var litt vanskelige forhold, så honnør til dem, sier Vaage.

Mens de tre ble fraktet uskadet til Flesland, ble K/V «Ålesund» værende igjen ved den havarerte seilbåten.

I de små morgentimene fryktet operasjonsleder Morten Kronen i Hordaland politidistrikt at den omlag 35 fot lange båten ville synke, men klokken 8 ser det ut til at den vil holde seg flytende.

I så fall blir den mest sannsynlig tauet inn til Haakonsvern.

- Lunefull Nordsjø

Hvordan uhellet har skjedd er uvisst.

— Det er litt lunefull Nordsjø nå, så de har nok revet av seglet, og så har vinden fått tak. Da er det godt at de gjorde de rette tingene, sier Vaage.

Klokken 9.45 hadde kystvaktskipet K/V «Ålesund» kappet av seilet og masten på seilbåten, og begynt slepet mot land i stiv kuling og fire meter sjø. Da lå båten 45 nautiske mil vest for Bergen, ifølge skipssjef på kystvaktskipet, Ståle Vorland.

FREMME: Ved syvtiden tirsdag morgen kom kystvaktskipet K/V «Ålesund frem til den 35 fot lange seilbåten. De måtte kappe seilet og vaiere, og la masten synke til bunns før de kunne starte slepet.
K/V «Ålesund»
SJØ: Det er stiv kuling i området, og slepet til land vil ta nesten tolv timer.
K/V «Ålesund»