Politiet i Sogn og Fjorane har fått melding av tre personer som sitter fast på en fjellhylle på Store Skagastølstind.

De ble overrasket av dårlig vær mens de var i ferd med å klatre på tinden lørdag kveld, og begynte å rappellere nedover.

Klatrerne har overnattet på fjellhyllen, og tauet de brukte til rappellering har kilt eller frosset seg fast, slik at de trenger hjelp til å komme ned, opplyser politiet.

— Slitne, men i god form

Klokken 13.45 var de tre klatrerne vel nede fra fjellet.

— De er slitne, men ellers i god form. De trenger ikke medisinsk oppfølging, men er oppfordret til å hvile seg litt før de reiser videre, sier operasjonsleder Per Rimmen i Sogn og Fjordane politidistrikt.

Hovedredningssentralen, lokalt politi og bregruppen rykket ut da politiet ble varslet søndag morgen. Et Sea King-helikopter ble også rekvirert. Telefonforbindelsen redningspersonellet hadde med de tre personene ble deretter brutt.

— Vi fikk melding fra klatrerne klokken 06.49, men det er svært dårlig dekning i området, og telefonforbindelsen ble derfor brutt, sa operasjonsleder i Sogn og Fjordane politidistrikt Per Rimmen.

Politiet opplyste at melder skal ha vært en mann, men har ingen personopplysninger om de to andre personene.

Over 2000 meters høyde

Et Sea King-helikopter fra Florø ble sendt til Jostedalen i Sogn for å plukke opp en alpin redningsgruppe som skulle bistå i redningsaksjonen.

— Når de kommer frem til Store Skagastølstind må de vurdere om personene kan heises ut, eller om de må reddes ned med klatrere, sa vakthavende redningsleder ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge, Nils Ole Sunde.

— Vi er litt usikre på posisjonen deres, men tror at de sitter fast på over 2000 meters høyde, la han til.

Store Skagastølstind ligger i Hurrungane i Vest-Jotunheimen, på grensen mellom Årdal og Luster i Sogn og Fjordane. Det er Norges tredje høyeste fjell, med en topp på 2405 meter over havet.

— Det er vanskelig å danne seg et bilde av posisjonen deres fordi fjellet er så høyt, sa operasjonsleder Rimmen.

Ble det tidlig meldt at personene som satt fast ikke var skadet.

— Vi regner med at situasjonen skal løse seg, men det kan fort gå en stund før vi får de vekk fra fjellhyllen, sa Sunde.

Måtte reddes til fots

Like etter klokken 11 opplyste Sunde at Sea King-helikopteret og redningsgruppen var fremme i området der de tre personene satt fast, men at det ikke var mulig å fly helt opp til fjellhyllen på grunn av lavt skydekke.

— Helikopteret vil derfor løfte klatrerne i redningsgruppen så høyt som mulig, og så må de ta seg videre til fots opp til de som sitter fast, sa han.

Sunde beskrev denne typen redningaksjon som krevende.

— Det er mer utfordrende for redningsmannskapet å ta seg frem til fots, og det vil ta lengre tid, sa han.

Klokken 12.23 ble de tre klatrerne funnet av den alpine redningsgruppen ovenfor Skagadalsbu.

— De tre personene skal ikke være skadet, og går ned for egen maskin. Når de kommer ned under skydekket er planen at de skal plukkes opp av helikopteret, sa Rimmen etter å ha vært i kontakt med redningsgruppen.