Tre personer ble i går pågrepet og siktet for å ha startet brannen i Vandaskog skule i Sveio 1. februar.

Det melder Haugaland og Sunnhordland politidistrikt i en pressemelding.

— De har erkjent å ha forårsaket brannen, sier politifullmektig Sveinung Andersen ved Haugaland og Sunnhordland politidistrikt.

Evakuerte beboere

Det var klokken 06.22 lørdag 1. februar politiet fikk melding om brannen i den nedlagte skolen på Vandaskog. Flammene spredde seg raskt fra skolebygningen til terrenget rundt, og beboerne i 20 husstander i nærheten ble evakuert. Politiet gikk fra dør til dør for å vekke folk.

I tillegg til beboerne i de 20 nærmeste husene, ble også beboere på Lyngholmen varslet om at de måtte holde seg klare for evakuering om det ble nødvendig.

SLUKKET: Den nedlagte skolen brant ned til grunnen. I tillegg ble 100 mål rundt skolen svidd av.
OVE A. OLDERKJÆR

Det tok om lag tre timer før brannmannskapene på stedet hadde kontroll på brannen og kunne starte etterslukking. Totalt ble om lag 100 mål svidd av i brannen.

Da etterforskerne undersøkte brannruinene, var det ikke åpenbart at brannen var påsatt.

— Vi fant ikke tekniske spor som ga sikre svar om at den var påsatt, men den videre etterforskningen viste at den antakelig var det. På bakgrunn av grundig og god etterforskning, kom vi frem til at tre personer kunne mistenkes. De ble pågrepet i går, sier Andersen.

Han vil av etterforskningsmessige hensyn ikke gå nærmere inn på nøyaktig hvordan brannen startet. Men alle de tre pågrepne har altså erkjent skyld for brannstiftelsen, ifølge politifullmektigen.

Vurderer varetekt

De tre siktede er fra 19 til 22 år gamle, og er bosatt i området. To av dem er avhørt av politiet, som i løpet av kort tid vil ta stilling til om de siktede skal fremstilles for varetektsfengsling.

— Grundig politiarbeid og god koordinert etterforsking mellom driftsenhetene har ført til resultater i saken. Det gjenstår fremdeles en del etterforskningsarbeid før saken er klar for påtaleavgjørelse, sier politifullmektig Sveinung Andersen ved Haugaland og Sunnhordland politidistrikt.

To av de tre pågrepne er også siktet for å stå bak en brann i Helganes Motorsportsenter i Karmøy kommune. De har erkjent å stå bak også denne brannen.

— Sammenhengenmellom de to brannene er blitt avdekket i etterforskningen den siste uken, sier Andersen.

I tillegg til de to brannene, er de tre pågrepne siktet for flere vinningsforbrytelser i Tysvær, Sveio, Karmøy og Haugesund, skriver politiet.

Det var 12. februar at det begynte å brenne i motorsportsenteret på Karmøy. Senteret brant ned til grunnen, og mye verdifullt utstyr gikk tapt, ifølge politiet.

Saken oppdateres