De omkomne er to polske menn og en svensk kvinne. I tillegg ligger to polske menn på henholdsvis 24 og 25 år hardt skadd på Haukeland universitetssykehus. Tilstanden deres er alvorlig og stabil.

Ulykken skjedde på E134 på Korlevoll mellom Odda og Røldal like etter klokken 15 i dag. Alle de fem satt i en personbil som kolliderte med en trailer på vei østover.

– I feil kjørefelt

– Personbilen kom over i feil kjørefelt og kolliderte front mot front med traileren, sier operasjonsleder Ragnar Lyssand i Hordaland politidistrikt. Trailersjåføren ble ikke fysisk skadet.

IMandag kveld hadde politiet ennå ikke fått kontakt med de omkomnes familier.

– Vi jobber på spreng med å få varslet de pårørende. Siden de alle er utenlandske, er det en krevende oppgave på grunn av en del byråkrati, sier Øyvind Røsseland, lensmann i Odda.

De fem i bilen var på vei hjem etter arbeidsdagens slutt da ulykken skjedde.

– Hva vet dere om årsaken til ulykken?

– Det er det for tidlig å si noe om. Vi har hatt fire politimenn på åstedet og det har vært vanskelige forhold, blant annet med dårlig vær, sier Røsseland.

Han sier at veien var svært glatt.

– Det var spor av slaps i veibanen. Hvis du da er så uheldig at du kjører på disse sporene og treffer en motgående trailer, så sier det seg selv at det blir stygt.

De tre omkomne arbeidet for malerfirmaet Angell Malermester DA i Røldal, som har femten ansatte.

– Gledet seg til jul

– Dette er en fryktelig tragedie for vårt firma. Våre tanker går først og fremst til de til de omkomnes pårørende, sier Ørjan Angell, daglig leder i firmaet.

De fire polakkene og den svenske kvinnen hadde vært på jobb i Røldal Alpingrend og lagt fliser, og var på vei hjem fra jobb til bostedet ved Skarstein da ulykken skjedde.

– Jeg har hatt flere av dem i arbeid over lang tid. Polakkene hadde gledet seg veldig til å reise hjem på juleferie førstkommende fredag, sier Angell.

– Vet du noe om årsaken til ulykken?

– Vi vet ingenting, men det har vært glatt. Dekkene på bilen skulle være gode og bilen var i godkjent stand. Vi vet ikke mer enn det, sier Angell.

Han hadde samlingsstund med sine resterende ti ansatte i dag.

– Vi har hatt besøk av kriseteam. Mange har mistet gode kolleger. Vi har også tre andre polakker i firmaet. Dette er en fryktelig dag for oss, sier Angell.

– Fortvilet sjåfør

Trailersjåføren ringte arbeidsgiveren sin straks etter ulykken. Han er en mann i 50-årene som har kjørt lastebil hele sitt voksne liv.

– Han var helt fortvilet. Dette er en tragisk situasjon å havne i, sier Ragnhild Berg, daglig leder i Tipp Frakt AS i Skien.

Ledelsen i firmaet har fått beskjed fra politiet om at det ikke ser ut til å være grunn til å klandre trailersjåføren.

– Vi er glade for at vi har alt utstyret i orden på bilene våre. Det er ingen slitte dekk eller noe med lasten som er galt. Uansett er dette en fryktelig påkjenning, sier Berg.

Hun opplyser at sjåføren får oppfølging og tilbud om profesjonell hjelp. Han ble rutinemessig kontrollert for promille, og testen ga ikke utslag.

Problemer for helikoptrene

Det dårlige været skapte problemer for de to helikoptrene som ble sendt for å hente de skadede.

– Det var lavt skydekke på stedet og spørsmål om en i det hele tatt fikk inn helikopter. Da de tilskadekomne var frigjort, kom det en kraftig snøbyge, sier operasjonsleder Lyssand.

Et av helikoptrene hadde da landet på ulykkesstedet, og ble stående uten å komme seg av gårde med den skadede.

Veien var stengt i flere timer etter ulykken.

Havarikommisjonen begynte i går ettermiddag arbeidet med å finne ulykkesårsaken.

– Vi har ikke vært på stedet, men holder på å samle inn så mye informasjon som mulig fra politi, vitner og veivesen. Det gjelder blant annet beskrivelser av stedet, føretilstand, sjåførenes helse, sier direktør Grete Myhre i Statens havarikommisjon for transport.

Med grunnlag i det innsamlede materialet vil Havarikommisjonen i dag tidlig avgjøre hva de skal gjøre videre med ulykken.

– Vi må se om vi kan avdekke forhold og ny kunnskap som andre kan lære av, sier Myhre.

Ifølge Hardanger Folkeblad var kommisjonen som skal granske ulykken på plass ved 18-tiden.

Dette er den andre dødsulykken i Hordaland i dag. Tidligere i dag omkom en person etter å ha kollidert med en buss i Steinestøveien.

Personbilen fikk voldsomme skader i sammenstøtet.
SILJE ANDVIK HOAAS, HARDANGER FOLKEBLAD