De involverte i ulykken er alle fra kommunene Gloppen og Jølster, opplyser Jølster-ordfører Oddmund Klakegg.

To av dem er hjemmehørende i Gloppen, den tredje var fra Jølster.

Ulykken skjedde rundt klokken 13.18. To biler frontkolliderte på E39 i Våtedalen i Jølster, på plassen Hestefonna ikke langt fra kommunegrensen mot Gloppen. Det skal ha vært fire personer i den ene bilen og en i den andre.

Kriseteam opprettet

Store redningsstyrker rykket ut, inkludert to redningshelikoptre. De måtte konstatere at tre av personene omkom. De to andre ble fraktet til sykehus med ambulanse.

Disse to er begge moderat skadet, opplyser kommunikasjonssjef Terje Ulvedal i Helse Førde til BT. Ifølge NRK Sogn og Fjordane er det er snakk om en mann på 49 år og en gutt på 9 år.

— De ligger på intensivavdelingen. Tilstanden er stabil, sier Ulvedal.

Sterk vind

Veien ble stengt etter ulykken mens redningsmannskapene ventet på at ulykkesstedet skulle bli ferdig undersøkt. Veien åpnet igjen rundt halv seks.

Politiet kan foreløpig ikke si noe om årsaken til ulykken.

— De driver og rydder opp. Akkurat nå er det to ambulanser og to brannbiler på stedet, i tillegg til et par politibiler, sa Jon Sigve Sundnes til BT klokken 14.38, en av bilistene i køen i Våtedalen.

Ifølge politiet var det bart og vått i veibanen der ulykken skjedde. Men det har vært sterk vind i dalen, uten at vi ennå vet om det var en årsak til ulykken.

Ved 17-15-tiden opplyser politiet at de fortsatt jobber på stedet, sammen med ulykkesgruppen fra Statens vegvesen.

12 drepte i 2013

Det er ikke første gang Våtedalen har vært ulykkesåsted. I mars 2010 ble en buss blåst av veien av et snøras omtrent samme sted. Ingen ble skadet i den ulykken.

Det har vært et forferdelig år på veiene i Sogn og Fjordane. Mens det var fire drepte i hele fjor, er tallet nå 12.

Bare 2004 kan måle seg med årets tall. Da mistet 13 mennesker livet på veiene i fylket.

I år har vært syv ulykker med en omkommet, i bussulykken i august omkom to personer og altså tre personer i den tragiske ulykken i Jølster.

Vet ikke hvorfor

I 2011 utmerket Sogn og Fjordane seg med det høyest ulykkestall i Region vest med 6,5 drepte pr. 100 000 innbyggere, ifølge en rapport fra Statens vegvesen.

— Vi går gjennom alle ulykker for å se om det finnes trender og påviselige fakta. Så langt er det ikke kommet frem noe spesielt i analysearbeidet. Vi har ingen endringer i fartsgrensene og fylkesveinettet har fått mer midler, sier avdelingsdirektørNils Magne Slinde i Statens vegvesen.

— Tallet var veldig lavt i fjor, men utviklingen er svært uheldig og vi må gjøre alt vi kan sammen med bilistene og politiet for å få ned tallet, sier Slinde.

Det er også farlig på veiene i Hordaland. Fylket hadde det høyeste antall omkomne med 15 i fjor, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Tragisk dag

Dette var den andre ulykken der flere liv gikk tapt på norske veier andre juledag.

To menn mistet livet i en frontkollisjon mellom en personbil og en varebil på fylkesvei 170 ved Heia i Fet kommune i Akershus torsdag ettermiddag.

Politiet fikk melding om hendelsen like før klokken 12 torsdag. Ifølge Romerikes Blad er de to omkomne en mann på 53 år fra Oslo og en 78 år gammel mann fra Sverige. Begge satt i personbilen. I varebilen satt én person som er fraktet til Ahus med lettere skader, skriver NTB.

UP-sjef Runar Karlsen ber folk vurdere om de kan la være å kjøre bil i dag.

– Mange steder i landet bør bilister unngå å kjøre hvis det ikke er nødvendig. Rett og slett. Jeg hørte vegvesenet si det i dag. Og jeg tror det er et godt råd. Det er en sterk advarsel, men dette været må vi ta alvorlig, sier Karlsen til NRK.no.

Problemet er at selv om det er plussgrader i lufta gjør tele i bakken enkelte steder asfalten svært glatt.

Dødsulykker i 2013 i Sogn og Fjordane

26. desember: Tre personer omkom i en frontkollisjon i Våtedalen.

15. oktober: En 61 år gammel politiker mistet livet ien ulykke på fylkesveg 55 ved Hafslo.

8. oktober: Kvinnelig lastebilsjåfør (19) ble funnet død etter en utforkjøring i Balestrand.

6. oktober: 34-åring døde i utforkjøring i Vik.

28. september: Motorsyklist omkom i Naustdal.

12. august: To kvinner omkom da en svensk turistbuss kolliderte med en norsk lokalbuss i Sogndal.

26. april: En 15 år gammel jente fra Luster døde da en steinblokk knuste bilenhun satt i.

28. mars: En kvinne i Vågsøy omkom i en frontkollisjon på riksveg 15 i Vågsøy.

15. mars: En mann i 20-årene kjørte av veien på fylkesveg 53 i Årdal. Han ble funnet på isen nedenfor ulykkesstedet.