Lørdag formiddag ble en bergenskvinne i slutten av 20-årene og to menn i 30-årene fra Østlandet varetektsfengslet i fire uker.

To uker må de sitte i full isolasjon.

— Det er det strengeste vi kunne be om, og grunnen er faren for bevisforspillelse, sier aktor Marita Mellingen.En mann erkjente delvis straffskyld, men ble løslatt.

I tillegg er en mann pågrepet i Vestfold. De fem er siktet for bedrageri, heleri, identifikasjonstyveri og narkotika.

- Kjøpte biler for millioner

Etter det BT kjenner til har politiet gjort beslag i utstyr som kan brukes til å lage falske kort på bakgrunn av stjålne personopplysninger. Kortene skal blant annet ha blitt brukt til å ta ut kontanter og kjøpe elektronikk og andre varer.

De stjålne personopplysningene skal blant annet ha blitt brukt til å ta opp forbrukslån til å kjøpe biler. Én av de fem siktede skal, etter det BT erfarer, være mannen som mistenkes for å ha tatt opp billån på 330.000 kroner i navnet til bergenseren Bjørn Bratlie tidligere i år.

Vi har flere navn på blokken

Aktor Marita Mellingen

Den siktede mannen skal dessuten ha bestilt to andre biler til 870.000 kroner i bergenserens navn. Kvinnen som ble fengslet i går, skal etter det BT kjenner til være en bekjent av Bratlie.

En bil til mer enn 600.000 kroner skal også ha blitt kjøpt i Oslo, med penger politiet mener de siktede har tilegnet seg ulovlig.

– Vi ser konturene av noe større her, sier aktor Marita Mellingen.

Mercedesen som ble kjøpt i Bratlies navn, er fortsatt på avveie. Det er også bilen som ble kjøpt i Oslo-traktene.

Pågrepet i leiebil

De fire ble pågrepet onsdag, uten dramatikk. Etter det BT kjenner til, ble to av mennene pågrepet da de var på vei for å kjøpe mat, angivelig i en leid Audi A6 som var etterlyst av politiet fordi den ikke hadde blitt levert tilbake. Leiebilen skal ha blitt betalt med et falskt kort.

Min klient vil gi politiet mulighet til å etterforske saken og renvaske henne

Kvinnens forsvarer, Fredrik Verling

Så langt skal politiet ha avdekket tyveri av identiteten til to personer i bergensområdet og én på Østlandet. De skal imidlertid ha beslaglagt kort tilhørende langt flere, flere titalls totalt. Eierne av kortene skal være spredt over totalt tre politidistrikt på Østlandet i tillegg til i Hordaland.

Erkjenner delvis straffeskyld

Fengslingsmøtet lørdag gikk bak lukkede dører i Bergen tingrett. Bergenskvinnens forsvarer, Fredrik Verling, sier de ikke vil anke kjennelsen.

- FENGSLET: Forsvarer Fredrik Verling representerer bergenskvinnen i slutten av 20-årene, som ble varetektsfengslet for fire uker.
BJØRN ERIK LARSEN

– Min klient vil gi politiet mulighet til å etterforske saken og renvaske henne, sier han.Advokat Gisle Didriksen forsvarer en mann. Hans klient erkjenner ikke straffskyld. Det gjør heller ikke Kjetil Ottesens klient. Begge ble fengslet.

Den fjerde som ble fremstilt for fengsling i går ble løslatt. Politiet anket kjennelsen, og mannen forblir i politiets varetekt frem til Gulating lagmannsrett behandler anken mandag.

– Han erkjenner delvis straffskyld, men ble løslatt av hensyn til livssituasjonen hans, sier forsvarer Nils Christian Norhus.

Etterforsker for fullt

Politiet fortsetter etterforskningen for fullt.

– Vi ser på flere forhold som har samme modus som dem vi har fengslet på bakgrunn av her, og har flere navn på blokken, sier Mellingen.

Hun utelukker ikke at flere vil bli pågrepet.

– Saken har et stort omfang. Det er papirer som ble stjålet for mange år siden som vi ser plutselig er blitt tatt i bruk igjen, sier aktor.

KORT.jpg