• Jeg blir bekymret, sier nabo. Politiet vil ha tips om bil på Sotra.

Politi og brannvesen fikk det travelt med å slukke gressbranner på Landro i Fjell kommune utenfor Bergen natt til 1. påskedag.

De måtte rykke ut hele tre ganger på fem timer — til samme område.

— Vi mistenker at brannene er påtent. Det kan se ut som noen har reist rundt med bil fra sted til sted. Er det noen som har observert biler i området, vil vi gjerne ha tips, sier operasjonsleder Erik Gjesdal i Hordaland politidistrikt til BT.

Du kan kontakte politiet på 02800.

10-15 meter fra hus

Nils Anders Mæland, vakthavende brannsjef på Sotra, rykket selv ut til brannene i natt.

14 lokale brannmannskaper, pluss fem fra Bergen brannvesen og åtte mann fra Sivilforsvaret, var samtidig i sving da det brant som heftigst i natt.

— Det er ekstra dramatisk når det er mørkt og røyk og flammer. Den siste brannen, nær Landro skule, var vi redd vi ikke ville få kontroll på. Det var hektisk og tett opp til bebyggelse. Naboer i to-tre hus i nærheten ble vekket i 05-tiden, men de slapp å forlate huset. Flammene var 10-15 meter fra de nærmeste husene, sier Mæland.

— Politiet antar at det er noen som har tent på. Det liker vi selvfølgelig ikke i det hele tatt. Brann nå kan lett få stort omfang, og vi spør oss hvor det vil brenne neste gang.

- Tror du det var pyromane på ferde?

— Det vil jeg ikke spekulere i. Om det er pyromane eller bare uforsiktighet, så er nå resultatet det samme.

— Folk må nå rette seg etter forbudet mot åpen ild utendørs. Det har vist seg at sigarettglør er nok til å starte store branner. Og: Meld fra hvis du ser røyk!, oppfordrer Mæland.

Slik utviklet natten seg, ifølge politiet:

00.38. Den første meldingen kommer fra Landrovågen. Det brenner i område på 60-70 kvadratmeter. Et vitne skal ha sett fyrverkeri bli skutt opp.

03.27. Ny brann i nesten samme sted, i Landrovegen. 40-50 kvadratmeter blir tatt av flammene. Allerede nå er vaktleder brann sikker på at brannene er påtent. Politiet sender ut en hundepatrulje, men de finner ingen.

05.27. Et område på 300 x 200 meter ved Landro skule står i brann. - Det brant kraftig. De nærmeste husene ble varslet, men ikke evakuert, sier Gjesdal.

Nabo: - Så røyk

En beboer i Landrovegen forteller at hun så røyk i nærheten av Landro kirke i 01-tiden natt til søndag.

Tidlig i forløpet spredde brannen seg fort innover i skogen

Torkjell Helle, vaktkommandør i brannvesenet

— Det var røyk, og så kom det både politi- og brannbiler forbi, sier naboen.

Jarl Heggernes er inspektør ved Landro skule og bor selv i nærheten. Han visste ikke om brannene da BT ringte ham søndag formiddag.

— Jeg blir jo bekymret når jeg hører dette. Det er selvsagt litt skummelt at det brenner i nærheten av skolen. Deler av skolen brant i 1995, forteller Heggernes.

Ved 1995-brannen ble skolens gymnastikksal, heimkunnskapsrom og sløydsal totalskadd, og skadene beløp seg til 5-6 millioner.

Frykter brannstiftere går løs

Før helgen var det seks bosspann-branner i Bergen sentrum på under to timer, og tidligere har det har vært over 20 branntilløp i Loddefjord.

Seksjonsleder Bård Tore Norheim ved Bergen vest politistasjon har uttalt til BT at han tror flere personer står bak brannene i Loddefjord.Operasjonsleder Gjesdal sier at de foreløpig ikke kan sette brannene på Landro forbindelse med de andre sakene.

— Men det virker som en eller flere brannstiftere er løs i Bergens-området?

— Det kan jeg ikke ha så mange tanker om.

Politiet sier at de samler opplysninger, og at de vil vurdere å gjøre ytterligere arbeid på åstedene i løpet av dagen.

Rekvirerte helikopter

110-sentralen i Hordaland forteller at Sivilforsvaret ble kalt ut til Sotra-brannene, i tillegg til brann og politi. Også et spesialhelikopter for skogbrann ble rekvirert.

— Helikopteret ble rekvirert i forbindelse med den siste brannmeldingen i 05-tiden, i nærheten av Landro skule. Det ble avbestilt klokken 06.35, så da antar jeg at de hadde kontroll, sier Torkjell Helle, vaktkommandør ved 110-sentralen i Hordaland.- Tidlig i forløpet spredde brannen seg fort innover i skogen.

Ekstrem brannfare

Alt mannskap og materiell fra Sotra brannvern var ute i natt. En brannbil fra Bergen ble også sendt.

Helle beskriver brannfaren i Hordaland som «fortsatt ekstrem» i forhold til årstiden. Om brannene i natt sier Helle:

— Det er ikke normalt med tre branner midt på natten i samme område.

Over 100 skogbranner i år

Onsdag før skjærtorsdag hadde 110-sentralen registrert 102 gress- og lyngbranner hittil i år.

— Og etter det har det vært en god del flere, konstaterer Helle, som ikke har noe oppdatert statistikk å vise til.

Tips eller bilder? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post

SKAPTE PROBLEMER: - Det er ekstra dramatisk når det er mørkt og røyk og flammer. Vi var redd vi ikke ville få kontroll, sier brannsjef Nils Anders Mæland.
EIRIK LOTSBERG
BRANNSJEF: Her er Nils Anders Mæland avbildet etter skogbrannene i Fjell i 2006, der 20 kvadratkilometer ble svidd av. ARKIVFOT: TOR HØVIK