Fredag 9. november møtte 92 førsteårsstudenter opp til fire timers skriftlig eksamen i grunnleggende sykepleie ved Haraldsplass Diakonale Høgskole. Sensuren kom sist fredag, og overrasket både studenter og høyskoleledelsen:

26 av studentene strøk, mens 16 og 23 fikk henholdsvis karakteren E og D.

Bare seks studenter fikk A eller B, det som tidligere ville tilsvart laud.

— For oss er dette uvanlig. Det er første gang vi opplever et såpass dårlig resultat, sier konstituert rektor Ingrid O. Torsteinson.

Populær utdanning

Høyskolen tilbyr en treårig bachelorutdanning i sykepleie, og er svært populær. Av de 44 sykepleieutdanningene i landet er det bare Universitetet i Tromsø og høyskolene i Oslo og Trondheim som har høyere poengkrav, ifølge tall fra Samordna opptak.

Etter det «svært dårlige eksamensresultatet», som høyskolen kaller det i en e-post til studentene, har det vært møter mellom sistnevnte og ledelsen.

— Da sensuren kom fredag, fikk studentene tilsendt sensorveiledningen for eksamen, som viser hva som forventes av en eksamensoppgave. Vi la ved en orientering om at vi var overrasket over resultatene, sier Torsteinson.

Mandag denne uken ble studentene kalt inn til et møte om saken. Ledelsen skal også ha et møte studentenes tillitsvalgte.

- Opp til studentene nå

— Høyskolen tar dette på alvor. Vi må ha dialog med studentene for å høre hva grunnen til de dårlige resultatene kan være. Vi fikk gode tilbakemeldinger på møtet, og studentene har fått god orientering, sier Torsteinson.

OVERRASKET: - Høyskolen tar dette på alvor, sier konstituert rektor Ingrid O. Torsteinson.
HARALDSPLASS DIAKONALE HØGSKOLE

Hun har ingen forklaring på det dårlige eksamensresultatet, og sier at undervisningsopplegg og pensum har vært det samme som i tidligere år.

— Høyskolen er også overrasket over dette, sier rektoren.

De 26 studentene som strøk vil ganske raskt få mulighet til å ta eksamen om igjen, trolig i januar.

— Poenget med eksamen er å vise at man har de kunnskapene som forventes på dette nivået i utdanningen. Alle som ikke har bestått eksamen, får en begrunnelse. Høyskolen har gjort det vi har kunnet, nå er det litt opp til studentene, sier Torsteinson.

Kan måtte utsette studiene

Studenter som besto, men som ønsker å forbedre karakteren, kan ta eksamen om igjen om ett år, i tråd med eksamensreglementet og universitets- og høyskoleloven.

- Får dette følger for studieprogresjonen?

— Studenter som er uheldige og heller ikke består eksamen i januar, må ta ett års permisjon fra studiene før de kan prøve igjen. Det er lovfestet, man har anledning til å ta samme eksamen tre ganger, hvorav to ganger på samme år, sier Torsteinson.

Jan Vågenes og Lena Byrkjeland er tillitsvalgte for førsteårsstudentene på Haraldsplass. De ønsker ikke å uttale seg om den høye strykprosenten.

— Vi holder fortsatt på med å innhente reaksjoner fra studentene, og ønsker foreløpig ikke å kommentere saken, sier Vågenes.

  • Tips oss på SMS/MMS til 2211 eller på e-post.