— Studier viser at de fleste får varige mén, sier Atle Ulvik, overlege på intensivavdelingen ved Haukeland Universitetssykehus.

Undersøkelsene han har gjort viser at de som overlever en alvorlig ulykke, som oftest trafikkulykker, får redusert livskvalitet. Tre av fire får redusert livskvalitet opp til syv år etter skaden.

— Dette er smerter, ubehag og psykiske plager i form av angst og depresjon, forteller Ulvik.

Én av fem mister livet

I sin doktorgradsavhandling, som ble avsluttet i 2008, har Ulvik (bildet) fulgt opp 325 pasienter som ble livstruende skadet og havnet på intensivavdelingen.

— Vi får inn mange hundre trafikkskadede hvert år. Av disse er 30 til 40 mennesker livstruende skadet, sier Ulvik, og viser til tall fra studien.

De 30 første dagene på intensivavdelingen er avgjørende. Én av fem pasienter dør i denne perioden, de fleste av hodeskader. Etter å ha blitt skrevet ut, er fremtiden til trafikkofrene svært ulik.

— De aller fleste klarer seg selv i hverdagen når det gjelder personlig stell, men omtrent hver syvende er helt avhengig av andre med tanke på å kle på seg og dagligdagse gjøremål, sier overlegen.

Mer forskning på området

Han ønsker mer forskning på hva som skjer med personer som blir alvorlig skadet i ulykker.

— Vi vet at de får disse plagene, men med mer forskning kan vi gi bedre behandling, som igjen kan gi et bedre utfall etter skaden, sier Ulvik.

Han mener det viktigste elementet ved alvorlige skader er forebyggende arbeid, som bedre holdninger, bedre veier, strengere lover og lavere fartsgrense.

  • I morgen kan du lese om Matias, som overlevde en alvorlig MC-ulykke. Han lå 17 dager i koma og fikk halve hodeskallen operert ut.
SKADET: Kvinnen som kjørte denne bilen ble fløyet til Haukeland universitetssykehus. ARKIVFOTO: Rune Stølås