Se saken på BTV | Se video av kjempeflyet her!

De fem mennene som er avhørt er i alderen 38 til 53 år.

— Tre personer i ferd med å bli løslatt, men siktelsen opprettholdes, opplyser politiadvokat Elisabeth Ryen.

De fire øvrige siktede vil bli sittende i politiets varetekt over natten, og vil trolig bli fremstilt for fengsling i morgen. Ryen ønsker ikke å opplyse på hvilket grunnlag.

Nytt mannskap skal nå være på vei til Flesland.

— Siste beskjeden vi har fått er at nytt mannskap er på vei, og at de regner med å kunne ta av mellom 22 og 24 i kveld, opplyser lufthavnsjef Dag Aksnes.

Tatt i sikkerhetskontrollen

Syv besetningsmedlemmer på dette gigantiske fraktflyet fra Ukraina ble tatt i en promillekontroll ved Bergen Lufthavn Flesland i morges.

Politiet har registert saken klokken 06.17

— Da de kom i sikkerhetskontrollen, merket vaktene at de luktet alkohol og kontaktet politiet, sier politioverbetjent Geir Duesund ved Fana politistasjon til bt.no.

Etter at de fire ble pågrepet, mistenkt for å være beruset, tok politiet kontakt med resten av mannskapet ved flyet.

— Det var 12 andre som allerede hadde gått gjennnom sikkerhetskontrollen. Vi kontrollerte disse for promille, og tre av cargopersonellet testet positivt, sier Duesund.

Verdens største

Alle syv er transportert til Bergen sentrum politistasjon for avhør. Fem av de pågrepne er nå avhørt, og de to siste blir avhørt i kveld.

— Vi etterforsker om de har overtrådt luftfartsloven eller ikke, det er i alle fall skjellig grunn til å mistenke dem for det, sier politiadvokat Elisabeth Ryen ved Hordaland politidistrikt.

Flyet, russiske Antonov 22, er verdens største propellfly. Det er i Bergen for å hente oljeboringsutstyr fra Schlumberger på Kokstad, ifølge handlingagent Jan-Erik Christophersen i Norport Handling.

– Vi har mistanke om at alle sju var påvirket, og jobber ut fra det. Det er tatt blodprøve av alle sammen, og ambassaden er varslet, sier Andersen til VG Nett.

Flyet landet på Flesland lørdag klokken 14. Etter planen skulle det tatt av mandag klokken 07.00 med kurs mot Baku, hovedstaden i Aserbajdsjan.

– Fire av besetningen skulle gjennom sikkerhetskontrollen, da det ble fattet mistanke om at de var påvirket av alkohol, sier lufthavnsjef Dag Aksnes til bt.no.

14 hjul

Kjempeflyet står fremdeles på Flesland.

– Jeg vet ikke når det kan komme seg videre, sier lufthavnsjef Dag Aksnes til bt.no.

I løpet av sine fire år på Flesland har han ikke opplevd at flymannskap har blitt tatt i promillekontroll.

Antonov 22 er det eneste sivile eksemplaret av flytypen som fremdeles er i drift, ifølge fagbladet Flight International.

Rundt 100 fly ble produsert i årene 1965-1974, de fleste for det sovjetiske flyvåpenet. Flyet har fire motorer, åtte kontraroterende propeller, 14 hjul, og kan ta 80 tonn med last.

Les mer om flyet hos Wikipedia

Verdens største propellfly skulle lettet fra Flesland mandag morgen. Nå er deler av mannskapet tatt i promillekontroll.
JAN EINAR FARDAL