— Vi har vunnet mye. Dette viser at man ikke må gi seg, selv når man får det fryktelige midt i trynet, sier Jan Wiborg og Bjørn Rørvik i Furuhaugen Huseierlag på Øvre Kråkenes.

I tre år har beboerne her kjempet med nebb og klør mot kommunens planer om en fotballbane på 5600 kvadratmeter i friluftsområdet like ved byggefeltet.

De fryktet at nabolaget skulle bli ødelagt av støv- og støyplager, sjenerende flomlys og en stor parkeringsplass.

Unnarennet reddet

Den store fotballbanen kommer, den. Likevel føler beboerne at de har vunnet en stor seier. Bergen kommune har sagt ja til et forslag om alternativ plassering av bane og parkeringsplass i området.

De nye planene sikrer et langt større friområde, og redder ungenes akebakke. Parkeringsplassen flyttes over veien til Bønes skole, og flomlyset skal rettes vekk fra husene.

— På denne måten ivaretar vi behovene for både barn, voksne og idrettslag. Den nye løsningen er også langt bedre visuelt, mener Wiborg.

- I siste liten

De to huseierne på Furuhaugen er svært kritiske til kommunens oppførsel i årenes løp, som de beskriver som «arrogant».

— Først da vi satte hardt mot hardt, inviterte kommunen til dialog.

I august i år trappet de opp arbeidet, og hyrte advokat.

— Det skjedde «fem på tolv», men vi greide å snu kommunen i siste liten.

Men innsatsen har gått ut over både jobb og fritid.

— Jeg har bare jobbet femti prosent de siste månedene, og kollegene har begynt å heve øyenbrynene. Jeg har trolig tapt 50.000 kroner i inntekter i denne perioden, sier Wiborg, som er medeier i et IT-firma.

Planlegger åpningskamp

Nå oppfordrer huseierne kommunen til å være med å dekke advokatutgifter på 40.000 kroner bare siden august.

Allerede i morgen ruller anleggsmaskinene inn i myrområdet. Fotballanlegget skal stå klart til påske neste år. Men hvem spiller åpningskampen?

— Den må bli mellom beboerne og kommunen, ler Wiborg og Rørvik.

KAMPEN OVER: Innen påske er dette myrområdet på Øvre Kråkenes forvandlet til en stor fotballbane. Furuhaugen Huseierlag, som blir nærmeste nabo, har fryktet at nærmiljøet ville bli ødelagt, og Jan Wiborg (t.v) og Bjørn Rørvik har ført en mangeårig kamp mot Bergen kommune. Nå føler de at de har vunnet frem på vesentlige områder, selv om resultatet blir en dobbelt så stor fotballbane som det de opprinnelig gikk inn for.<p/>FOTO: HELGE SKODVIN