INGVILD RUGLAND

Også sikkerhetskopien som studenten hadde tatt av oppgaven, gikk rett i bosset under oppryddingen på lesesalen. I går ettermiddag hersket det en krisestemning på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet.

Datamaskinen der hovedoppgaven i biologi var lagret, ble ved en feil kastet i en container i garasjen på Realfagbygget. Derfra har noen tatt maskinen. Tre års arbeid ser nå ut til å være forgjeves.

— Hele hovedfaget mitt er borte. Det er tre år med innsamlinger på den maskinen. I tillegg er tre kartonger med data, cd-er og masse bøker kastet, sier den 28 år gamle studenten, som ikke vil ha navnet i avisen.

- Aldri opplevd maken

Dekanus Dag Aksnes sier til BT at han aldri har opplevd noe liknende.

— Det er høyst beklagelig, sier han.

Katastrofen skjedde da lesesalen som studenten bruker skulle bygges om til datalab. Det paradoksale er at fakultetet skulle oppruste pc-parken, og øke fokuset på datasikkerhet. Gamle datamaskiner skulle lagres inntil videre, ikke kastes i bosset.

— Det har skjedd en tabbe. Nå må vi prøve å finne ut hva som har skjedd og hjelpe studenten, sier kontorsjef Bjørn Åge Tømmerås ved Institutt for biologi.

Sent i går kveld fikk dekanus Aksnes bekreftet at datamaskinen er funnet, men at harddisken er formatert. Det betyr at alle data fra maskinen er slettet.

— Jeg vil anta at noen data foreligger i råere form. Vi må sjekke opp dette. Det er umulig å si hvilke konsekvenser dette får for studenten, men vi vil selvsagt hjelpe så godt vi kan, sier Aksnes.

Rømte til fjells

Det er imidlertid ikke lett, ifølge studenten selv. Mye av innholdet i oppgaven er innsamlinger av data om fisk på Hardangervidda.

— Alt sammen er bare tall, det er umulig å huske det.

I går ettermiddag reiste han opp igjen til fjellet for å samle inn mer data. Selv om han er stresset, forbannet og frustrert, fortsetter han arbeidet der han slapp. Han har funnet noen gamle papirer, men det viktigste er tallmaterialet som er borte.

— Jeg skal alltids klare å gjøre dette igjen, men det blir ikke like bra. Vannet jeg samler data fra ligger midt på Hardangervidda, og det er vanskelig å komme seg opp dit, sier han.

— Mange arbeidstimer er blåst vekk. Det er surt, sier studenten.

HAVNET HER: Pc-en ble skrotet ved en feiltakelse. Deretter har noen fjernet den og slettet alle data. - Ingen kan gjenskape arbeidet, hvis det er borte, sier kontorsjef Bjørn Åge Tømmerås.<br/>Foto: KNUT EGIL WANG