— Han sa at jeg måtte passe meg, ellers ville han fortelle mamma hva jeg hadde gjort. Men hvis jeg gjorde noe mot han skulle han ti stille, fortalte kvinnen, som i dag er 26 år, da hun forklarte seg i Gulating lagmannsrett tidligere denne uken.

Like etterpå startet overgrepene.

— Det skjedde oftest i en sjøbu i nærheten av der vi bodde, men noen ganger var på et av soverommene hjemme. Jeg turde ikke å si noe til mamma, fordi jeg var redd for at han ville gjøre henne noe hvis hun fikk vite det, sa kvinnen.

Tre års fengsel

51-åringen var tiltalt for overgrep mot stedatteren gjennom fem år, men i kvinnens forklaring kom det frem at hun bare husker å ha blitt misbrukt i om lag to og et halvt år.

Straffen ble i lagmannsretten satt til tre års fengsel for overgrepene mot 26-åringen, mot fire år i tingretten.

Mannen har erkjent overgrep, men ikke så grove forhold som stedatteren har fortalt om. Blant forholdene mannen var tiltalt for, var forsøk på samleie, noe han nektet skyld for. Dersom juryen ikke hadde funnet 51-åringen skyldig i forsøk på samleie, ville forholdene vært foreldet.

Juryen svarte imidlertid ja på skyldspørsmålet også for dette.

— Det er jo ganske vanlig i disse sakene at forholdene først kommer frem lang tid etter de fant sted, sier statsadvokat Jarle Golten Smørdal, som var aktor i saken.

Han påpekte i sin prosedyre at 51-åringen selv hadde bidratt til at det tok lang tid før overgrepene ble avslørt, ved å be jenten om å ikke si noe.

100.000 i oppreisning

Statsadvokat Jarle Golten Smørdal la ned påstand om fengsel i tre år og tre måneder.

— Dommen er noe mildere enn det som ble påstått, men jeg mener det er et riktig resultat med domfellelse, sier Smørdal.

I tillegg til fengselsstraffen må mannen betale 100.000 kroner i oppreisning til kvinnen. Påstanden fra bistandsadvokat Beate Hamre var på 150.000 kroner.

51-åringen anket dommen på stedet.

— Han har delvis vunnet frem med sin anke etter tingrettens dom, men er skuffet over resultatet, sier forsvarer Eirik Espelid.