Det var natt til søndag tre personer i begynnelsen av tjueårene tok overdoser av GHB i Sund kommune . Alle tre overlevde overdosen.

— Vi har hatt alle inne til avhør. To av dem har erkjent bruk. Den tredje har erkjent kjøp og bruk, sier lensmann Torgils Lutro i Fjell og Sund til bt.no.

– Livsfarlig stoff

Lensmannen er overrasket over at de velger å bruke GHB nå etter det fokuset som har vært i pressen på stoffet.

– GHB er livsfarlig. Det er lammende og en slutter å puste om en drikker for mye av det. Det er svært små marginer mellom rus og overdose, sier lensmannen.

Aktivt narkomiljø

Politiet og kommunen har i lengre tid fulgt og jobbet med narkotikamiljøet i Sund kommune, og har tidligere gjort flere pågripelser.

— Det har vært et aktivt narkotikamiljø i Sund en stund, og de holder et høyt tempo. Det er mye tabletter, amfetamin, hasj og nå også GHB, i dette miljøet. Miljøet består for det meste av et titall menn i tjueårene. Stort sett er det partyer i helgene, der disse personene har en hovedrolle. Miljøet knytter til seg ungdommer og yngre jenter. Vi mener nå det er på tide å advare både ungdommer og foreldre mot dette, forteller lensmann Torgils Lutro til bt.no.

Politiet vil følge narkomiljøet tett fremover.

Slutter å puste

Tidligere har GHB vært klassifisert som legemiddel, men ble satt på narkotikalisten av Statens Helsetilsyn i 1999. Stoffet har i dag ingen medisinsk anvendelse.

GHB er opprinnelig et signalstoff i hjernen, som også kan fremstilles syntetisk. Stoffet gir folk et oppstemt stemningsleie, men ved en overdose lammer stoffet pustesenteret i hjernen slik at brukeren slutter å puste. En bruskork tilsvarer én brukerdose, to eller tre kan få fatale følger.

ADVARER: Lensmann Torgils Lutro advarer nå mot narkomiljøet i Sund kommune, etter tre GHB-overdoser der i helgen.
ANE BØRHAUG