— Ooooeeehh! Jeg klarer ikke stå. Nei, dette var greier, ler intensivsykepleier Gyda Gaard.

Som en nyfødt fole vakler hun før hun finner balansen. Så ruller også hun bortover korridoren med buede masaisåler under beina.

Korridoren er for anledningen omdøpt til catwalk. Hvitkledde mannekenger sprader opp og ned - ikke for å vise seg frem - men for å lære å gå på ny. Fysioterapeut Gisle Bjelland speider etter hoftevrikk, balanse og holdning. Å gå på såkalte MBT-sko handler om teknikk, og Gyda synes å være et naturtalent.

— Nydelig! Du går jo som en proff allerede, roser Bjelland.

Gummisko med lynavleder

Ved Haugesund sjukehus er 56 pleiere prøvekaniner i et forskningsprosjekt for å finne frem til den optimale arbeidssko.

— Vi kan lite gjøre med gulvene våre som etter forskriften skal være glatte, harde og lette å rengjøre. Da kom jeg på at vi måtte gjøre noe med skotøyet, sier Hilde Kallevik, HMS-rådgiver i Helse Fonna.

Det siste året har pleiere formelig rullet av gårde på masaisko. Andre har prøvd ut vanlige støtabsorberende såler mens en tredje gruppe har gått med gummisko med lynavleder. I løpet av året utvides studien med over 500 ansatte i sykehjemsetaten i Oslo.

- Barbent på mose

Før pleiere får tildelt sko undersøkes de for smerter og fysisk funksjonstilstand samt deres subjektive smerteopplevelse. Så følges de opp hver tredje måned gjennom et helt år.

— Hypotesen min er at ryggplager og smerter vil bli redusert ved bruk av MBT-sko, men jeg vet ennå ikke om det blir resultatet, sier Kallevik.

Men hun drister seg til å røpe noen erfaringer. I følge Kallevik gjør piratkopien av gummiskoen Crocs det veldig bra med hensyn til støtdemping. Men brukerne blir fort klamme og svette på beina. I tillegg blir sykepleierne gnistrende.

— Vi måtte til slutt montere en kobbertråd som lynavleder, så løste vi problemet med statisk elektrisitet.

— MBT-skoene er som å gå barbent på mose, men de er litt ustabile. Folk må få skikkelig opplæring, ellers kjøper de katten i sekken.

Får slankere lår

På medisinsk klinikk 5 Vest - en av sykehusets desidert travleste avdelinger - iler den ene masaien etter den andre i korridoren. Mellom 10.000 og 15.000 skritt for dagen er ikke uvanlig på det steinharde gulvbelegget.

Sykepleier Else Solnes var tidligere plaget med smerter i lårene. Nå har hun gått med masaisko i ett år, og hun mener smertene er borte.

— Det tok litt tid å venne seg til dem, men nå ruller jeg av gårde. Jeg har til og med gått mange mil i New York med disse.

Også sykepleier Kjell Magne Lie hadde litt trøbbel i starten.

— Jeg klarte ikke å holde samme tempo og vurderte å kutte ut hele greien, men det gikk fort over.

Sykepleier Marit Sjøen har oppdaget enda en positiv effekt.

— Jeg blir slankere i lårene. Du står jo aldri i ro med disse skoene, så muskulaturen blir strammere.

— Å? Det har jeg ikke merket noe til, ler Kjell Magne og klapper seg på magen.

På catwalken i første etasje fortsetter fysioterapeutens messing:

— Du er i konstant ubalanse. Man kan ikke være statisk i resten av kroppen.

Så blir balansen brått borte, og veggen blir redningen for Gyda Gaard.

FULL FART: - Uvant i starten, men fullt mulig å spurte som før, mener sykepleierne Kjell Magne Lie og Tove Sjøen på 5 Vest medisinsk klinikk ved Haugesund sjukehus. De prøver ut MBT-sko i forskningsprosjektet som jakter på den optimale arbeidssko.
Paul Sigve Amundsen
LYNAVLEDER: Gummiskoene isolerer så godt at sykepleierne blir elektriske og gnistrer. Eieren av denne skoen har laget lynavleder i kobbertråd, men den har trolig kun placeboeffekt siden den ikke berører bakken.
Paul Sigve Amundsen