For noen år siden var det kanskje to importører i landet. Nå er det oppimot 15 stykker, spredt rundt i landet. Konkurransen øker, og prisene presses. Snart må vel markedet være mettet?

Salget har nådd toppen

Kurt Chetowski og JumpKing Trampolines var tidlig ute på et den gang uutforsket marked. For fem år siden regner han med at det gikk omkring 3000 trampoliner i året. I forfjor nådde firmaet toppen med 7000 solgte trampoliner. Året etter gikk det noe tilbake. Han antar markedet begynner å mettes. Men salg blir det fortsatt; de siste to årene har omkring 1500 trampoliner blitt sendt ut bare til Bergens-området.

— Det er stort sett private som kjøper for å ha dem i hagen, sier Chetowski. Han mener trampoline er en sunn hobby, sammenliknet med dataspill og andre stillesittende aktiviteter.

- Konkurranse hjalp

Finn Anton Mollan fra importøren Interstil mener konkurransen og det synkende prisnivået har gjort sitt til at trampoliner nå er blitt allemannseie.

— Satt litt på spissen var det tidligere mest til Holmenkollåsen de ble solgt, sier han. Men med lavere priser ble markedet utvidet. I fjor syntes han salget nærmest eksploderte.

Når Mollan snakker om trampoliner, mener han de store; de som måler fra tre meter i diameter og oppover. Mindre trampoliner til trimbruk er et annet marked med en annen historie.

fakta/trampolinevett

  • Aldri mer enn én person på trampolinen om gangen. Flere brukere øker faren for personskader.
  • Gå av og på trampolinen på en kontrollert måte, ikke hopp på eller av trampolinen.
  • Gjør deg kjent med trampolinen før du prøver vanskelige øvelser. Ulike trampoliner har ulik sprett. Vær særdeles forsiktig med øvelser som for eksempel salto; dette øker faren for fall på hode og nakke, som kan føre til alvorlige skader og lammelser.
  • For å bremse et hopp, bøy i knærne når du lander.
  • Ha alltid kontroll når du hopper. Et kontrollert hopp er når du lander på samme sted som du hoppet fra. Hold deg på midten, ikke beveg deg ut mot sidene.
  • Ikke hopp på trampolinen uten at noen andre er til stede.

Kilde: Bruksanvisning fra importør

HOPPER I VEI: Syv år gamle Tor Magne Antonazzi er en av de mange som har fått sansen for trampoline. Her er han i full sving på Skansen.
FOTO: RUNE NIELSEN