— Okay, her har dere telekort. Så er det kjempefint om dere får solgt noen kamillekremer i dag, de koster bare hundre kroner, og det er billig, sier Aase Saggau.

Det er tirsdag, klokken er halv to og de trofaste besøksvennene fra Røde Kors er samlet på lagerrommet i kjelleren på Haukeland universitetssykehus.

— Det ble ikke solgt så mye av den kamillekremen forrige gang, påpeker en av de andre damene og henter en rødrutete trillebag som skal frakte varene opp til trallene.

Seigmenn, sokker, truser, Vi Menn, Allers, bringebærdrops, tannbørster, dusjsåper, aviser, Non Stop, halspastiller, deodoranter og sjokolader.

— Julemarsipanen må vi reklamere litt for, sier Aase før gjengen beveger seg raskt og bestemt bortover de gule linoleumsgulvene. Pasientene venter.

Nye venner velkommen

Noen pasienter kommer seg ikke ut av sengen og ned i kiosken for å handle selv. Andre får ikke så mye besøk. Da kan besøksvennene være gode å ha. For tiden er det tjuefire besøksvenner på Haukeland. De er delt i to grupper og kommer annenhver tirsdag, slik at det er frivillige der hver uke.

— Vi er treogtyve damer og en mann, sier Else Arnheim. Mange av de mannlige besøksvennene til Røde Kors er «visitors» i fengselet. Andre besøker privatpersoner.

Veteranene er alltid glade for å få nye venner med på laget - som studinene Linda og Katrine.

— Vi tok et kurs, og begynte her for noen uker siden. Det er veldig givende, sier jusstudent Linda Gjøvland og sosionomstudent Katrine Wara. Her blir de værende, og oppfordrer flere til å gjøre det samme. Alle får et kurs, ingen tar imot betaling.

Ikke spanske truser

Aase har kjøpt noen nye truser på Sparkjøp som hun skal ha med seg på trallen i dag.

— Er det sånn at dere selv må kjøpe ting som dere selger videre?

— Det meste henter vi hos Narvesen. Telekort, blader, sjokolade og den slags, forteller Else Arnheim.

— Men kommer vi over et godt tilbud, slår vi til, ler Aase. Som for eksempel kamillekrem og truser. De andre besøkstvennene humrer hjertelig over Aases ustoppelige tralletanker. Som da hun var i Spania med mannen, de gikk på et marked og Aase så noen kjempebillige truser. De ville hun ha med seg hjem og selge til pasientene.

— Men da satte min mann foten ned! sier Aase uforstående. Eller kanskje hun forstår det litt, når hun tenker seg om.

Hun har vært besøksvenn gjennom Røde Kors i syv år. På Haukeland har det vært besøksvenner siden slutten av 50-tallet, ifølge daglig leder i Bergen Røde Kors, Hans Haugen. Til sammen har foreningen 150 aktive besøksvenner.

Flørt på lungeavdelingen

Trallegjengen sprer seg. Noen går til onkologisk avdeling, noen til hjerteavdelingen og noen til lungeavdelingen.

— Mmm, det så godt ut, jeg tror jeg vil kjøpe en sjokolade jeg også, sier en av sykepleierne på lungeavdelingens post 1.

På et av rommene ligger Oscar Severin Petterson og løser kryssord.

— Hei, hei, kan vi friste med noe her inne i dag? kvitrer Esther og Aase.

Ja da, Petterson vil ha både mokkabønner og ... nei, forresten, bare mokkabønner. Ukeblader får han av bekjente når de er ferdig, Petterson er stort sett bare interessert i kryssordene.

— Du likner på en eg kjenner, sier han og ser på Aase.

— Hvem da, Ingrid Bergman, kanskje?

— Hå, nei, du må nok høyere opp enn det! Dåkker va så jækla pen, sier Petterson. Bekrefter at jo da, det er han som har tatt på godlukten i dag.

Skikkelig mannelukt.

— Ska vi spelle poker når dåkker først e' her? – Jeg kan ikke poker, men jeg kan bridge.

Det får bli en annen gang. Flere pasienter venter.

— Der har du typen. De er så herlig at du kan spise dem opp, sier Esther og manøvrerer trallen ut døren.

Samlet inn 50.000 på fem år

På naborommet er det bare damer, og sjokolade og drops går unna fra den rullende butikken.

— Jeg har en deilig krem her til hundre kroner, kunne det være noe?

En av damene takker nei og ber om å få se på undertøyet i stedet. Greit å ha et minilager i skuffen.

Praten går lett om alt og ingenting, et par aviser blir solgt og tralledamene ruller videre.

— Hvilket rom var det nå, tjueni?

Når besøksvennene på Haukeland selger varer for Narvesen, får de en liten prosentandel av salget.

I løpet av fem år har ildsjelene klart å samle inn femti tusen kroner, noe de selvsagt er stolte av. Pengene gikk blant annet til lydbibliotek på sykehuset.

Mer enn tre ønsker på én gang, vil vi si.

— Det å være besøksvenn er veldig givende, sier Esther. Noen tror dette er tidkrevende og slitsomt, men de vet ikke hva de går glipp av. Vi er bare oss selv. Treffer så mange flotte mennesker … og hver gang jeg går ut herfra, tenker jeg på hvor heldig jeg er som er frisk.

FINT TILBUD: Røde Kors har for tiden 24 besøksvenner på Haukeland universitetssykehus. Hver tirsdag formiddag går de rundt og selger varer og låner ut bøker fra trallene sine. Hyggelig, synes pasient Elsa Hundseid og hennes mann, Fartein Hundseid.<br/>FOTO: GIDSKE STARK