Nominasjonsmøtet i Folkets Hus i går kveld ble preget av overraskelser og forvirring.

Riktignok var det ingen strid om de to toppkandidatene. Terje Ohnstad og Ruth Grung ble jublet inn, og blir Arbeiderpartiets kandidater som henholdsvis byrådsleder og ordfører.

Det var dissens om tredjeplassen, men den kampen ble ikke så spennende som ventet. Med 52 stemmer tok tidligere statssekretær Hallgeir Utne Hatlevik plassen, mot partileder Jarl B. Høvas 29 og veteranen Odd Rambøls 16 stemmer. Deretter startet kaoset på listen.

Først ga nominasjonskomiteens fjerdekandidat Merete Andreassen beskjed om at hun likevel ikke ville stå på valglisten. Det var andre gang på tre måneder av hun trakk seg. I august ble hun overtalt til å stille igjen, men det har hun angret på.

– Jeg følte at det ikke var rett, verken for meg eller partiet. Jeg er nok bedre egnet til å arbeide med organisasjonens indre liv, sier Andreassen.

Ba partiet velge en annen

På femteplassen var Jarl B. Høva innstilt – helt til han ba om ordet.

– Etter å ha hørt på debatten har jeg kommet til følgende: Jeg trekker meg og ber medlemmene stemme på Pål Hafstad Thorsen i stedet, sa Høva.

Også Høva trakk seg i august, men ble overtalt til å stille igjen. Fremgangsmåten både da og i går skapte reaksjoner blant medlemmene.

– Denne prosessen har vært så uryddig som det kan gå an. Hvilket signal gir dette til velgerne? undret Odd Inge Matre fra Loddefjord Ap fra talerstolen. Han gruet seg til å lese avisen i dag.

Høva benekter at han trakk seg fordi han ikke fikk den ettertraktede tredjeplassen. Den ville høyst sannsynlig gitt ham heltidsstilling som politiker og en mulig byrådspost.

– Nei, det var debattinnleggene som fikk meg til å tenke. Det er uheldig hvis partilederen sitter i bystyret, forklarte Høva.

– Ubehagelig prosess

Et benkeforslag om Odd Rambøl ble effektivt torpedert da også han gikk på talerstolen og trakk seg.

– Jeg kjenner et sterkt ubehag ved hele denne prosessen. Dette er en fremgangsmåte jeg ikke er vant til, var Rambøls budskap.

Dermed var bordet duket for Pål Hafstad Thorsen på femteplass.

Amundsen, Paul S.
Amundsen, Paul S.