Politiet ble varslet om ulykken klokken 02.00 natt til mandag. Ifølge politiet er traileren norskregistrert. Sjåføren er polsk.

— Sjåføren hadde kuttskader og var våt og kald, opplyser operasjonsleder Ragnar Lyssand ved Hordaland politidistrikt til bt.no.

Sjåføren ble sendt til sykehus på Voss.

— Brannmannskaper kom til og fikk tømt dieseltankene i natt, forteller Lyssand.

Både trekkvognen og tilhengeren har lovlige dekk. De er relativt nye og har dype mønster.

Vogntoget passerte rundkjøringen på Vinje i retning Voss. I den første svingen nedenfor rundkjøringen fikk sjåføren sleng på doningen sin. Han prøvde å rette den opp, men klarte ikke å hindre at den kjørte inn i fjellsiden på høyre side av veien.

Førerhuset helt knust

Dette skjedde cirka 50 meter etter utgangen av svingen. Deretter braste det store kjøretøyet gjennom autovernet på venstre side av veien. Vogntoget braste utfor og falt ned i Kvednagjelet i Strandaelva.

Førerhuset ble fullstendig knust. Likevel ble sjåføren bare lettere skadd. Han klarte ved egen hjelp å ta seg frem til nærmeste hus, der han fikk slått alarm.

I møtet med fjellveggen gikk det hull i dieseltanken. Fremdeles ligger det dieselsøl på veien.

Veien var stengt mens førerhytten ble heist opp fra elven. Trafikken fikk slippe forbi ulykkesstedet igjen klokken 11.30. Da hadde det dannet seg en kø på cirka 400 meter i østlig retning.

Den forrige utforkjøringen i Kvednagjelet skjedde ved 01.45-tiden natt til 15. januar 2003. Kim Christensen (27 da) kom også kjørende østfra, og mistet veigrepet i den skarpe svingen. Han kjørte utfor like etter svingen (før broen som kan ses på enkelte av bildene), skrapte bare langs autovernet et stykke, før det gav etter, og vogntoget deiste i elva.

Trolig høy hastighet

Christensen kom seg ut i t-skorte og joggebukser (kloggene seilte sin egen sjø). Han ble sittende på taket av førerhytten i 45 minutter før han ble reddet på land, og kjørt nedkjølt til sykehus.

Denne gangen har den polske sjåføren greidd å holde doningen på veien i vel 50 meter etter utgangen av svingen. Der har han dunket i fjellveggen på høyre side, punktert en dieseltank, og brast utfor veien på venstre siden vel 20 meter bortenfor. Også her har autovernet tydeligvis bare symbolsk verdi når slike krefter er på ferde.

Årsaken til uhellet er utvilsomt for høy hastighet etter forholdene. Det kan bli veldig glatt i denne svingen, så nær elven, og med et fint lag nysnø. Det gir forhold som krever nesten ingen fart i det hele tatt. Heldigvis kom verken kjøretøy, fotgjengere eller syklister imot.

Strekningen er uten fortau, gang- eller sykkelvei, men er skolevei for barna på tettstedet Vinje (tidl. kommunesnter i Vossestrand). Men det er dagtid-problematikk.

Traileren havnet utenfor veien og stoppet i elven.
ARNE HOFSETH