Vi er vant til å se ham i avisen eller på fjernsyn, der han ofte i forbindelse med en trafikk-kontroll forteller åpent og friskt om trafikk-kultur og fart.

— Hvordan er det mulig å pensjonere seg så ung?

— I Politiet er grensen 60 år, men du kan gå av ett år tidligere for hvert 10-år i tjenesten, derfor kunne jeg egentlig gått 1. november, sier han.

Arvid Ask begynte som aspirant i 1971.

— Jeg var fascinert av politiyrket, og hadde veldig lyst til å bidra til et godt og trygt samfunn, men det var egentlig Svein Alsaker som overtalte meg.

På det tidspunktet jobbet Arvid Ask i foreldrenes butikk på Elveneset, der Rema 1000 holder hus i dag. Der sto han blant annet i kjøttdisken etter å ha fått opplæring i kjøttyrket hos VS-butikken i Kong Oscars gate.

Fra kjøtt til mennesker

Etter ett års aspiranttjeneste var det politiskolen i Oslo i enda ett år, før tjeneste i forskjellige avdelinger for å lære det mangfoldige yrket.

Han har vært i ordenspolitiet og gått gate opp og ned, han har vært i UP, undervist i skolene og for politistudenter, på kriminalvakten og sambandstjenesten, i ett år kjørte han motorsykkel.

Den har han aldri lagt vekk. På sommerføre har han kjørt til jobb med sin Honda CB 400. Med en snittfart på 60 bruker han 22 minutter fra Flesland, mens bussen krever 45 til 60 minutter hver vei.

Siden 1996 og frem til i går var han trafikksjef.

— Det har du trivs med?

— Ja, for meg har det vært veldig meningsfullt. Jeg tror det kommer av en trafikkulykke på Skage like før jul i 1965, der en av de små kusinene mine akte på kjelke og kom under bussen og ble drept. Det var så utrolig trist, og familien hennes kom aldri skikkelig over det. Når du har opplevd noe slikt ser du hvor meningsfullt det er å forebygge.

Selv vokste Arvid Ask opp på Skage, der moren hans er fra. Da var det også naturlig at han var elev ved Liland skole, like bortenfor, der vikarene ofte rotet med navnet og kalte han Bjørk.

Arvid gikk ikke langt for å finne seg koneemne, Hildegunn kommer fra Flesland, der de selv bygget hus på hennes foreldres eiendom. De fikk to jenter, Merethe og Torunn, som igjen har gitt dem fire barnebarn. Steffen på ti år, Kristin syv år, seks år gamle Even og Ruben på åtte.

— Men etternavnet ditt da?

— Far kommer fra gården Ask i Askvoll.

Gården er fortsatt i familiens eie, nå er det broren hans som har overtatt. Ellers har Arvid Ask to søstre.

Grannelaget

— Du er ikke redd for at trafikkarbeidet skal gå i stå, nå når du slutter?

— Å nei, langt ifra. Det er så mange dyktige og engasjerte kolleger som kan gjøre en god jobb, men jeg gir meg nå ikke sånn helt på timen heller, da. Jeg er fortsatt med i styret for Trygg Trafikk sentralt, i hvert fall frem til våren. Og så er jeg i koret vårt «Kor e politiet». Ellers er jeg engasjert i Flesland og Sletten grannelag.

I øyeblikket jobber de mot kommunene for å få renset skikkelig kloakkutslippene ut i Raunefjorden.

Arvid Ask kommer ikke til å bli arbeidsledig, selv om han slutter i yrket han har likt seg så godt i.

— Jeg elsker å ligge på sjøen og fiske, og her på Flesland er det helt ideelt. To minutter ut til flott pale.

Ruser og garn

I garasjen har han ruser og garn som han skal ta i bruk igjen. Han har nettopp kjøpt seg en liten hurtiggående fiskesjark som han skal bruke sammen med barnebarna. Han har tenkt å spandere mer tid på de fremover.

Selv var han i idrettsmiljøet i Gneist og Bjarg i ungdomstiden. Han har hus som skal vedlikeholdes, hytte på Kvinnhovden på Kvamskogen, den ene datteren skal bygge hytte i nærheten, og den andre har rekkehus som trenger oppussing. Arvid Ask har med andre ord mer enn nok å fylle tiden med.

— Vi er virkelig privilegert i politiet, som kan slutte så tidlig, sier han, selv om han innrømmer at han nok kommer til å savne det gode miljøet på Kammeret i sentrum.

— Har du gjort noen tabber i karrieren din?

— Å ja, mange ganger. Jeg har trukket forhastete slutninger i flere typer saker. Men jeg håper det ikke har gitt uheldige konsekvenser, og jeg har beklaget feil. Jeg har lært at man aldri skal være for bastant, sier Arvid Ask.

<b>GIR SEG:</b> I går var det siste arbeidsdagen for Arvid Ask ved Bergen politikammer, men motorsykkelen vil han ikke legge vekk. Han er sprek nok til å holde styr på den i mange år fremover.
Øivind Ask